Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Η Ιστορία και η έννοια του τραγικού (Στρογγυλή τράπεζα)

Horton Andrew, Rollet Sylvie, Κομνηνού Μαρία, Στάθη Ειρήνη, Alberó Pere, Μαντά Μαργαρίτα

2 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:05:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 333
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Horton Andrew
Rollet Sylvie
Κομνηνού Μαρία
Στάθη Ειρήνη
Alberó Pere
Μαντά Μαργαρίτα

Γλώσσα
Ελληνική, αγγλική, γαλλική

Ημερομηνία
02/06/2022

Διάρκεια
02:05:15

Εκδήλωση
Εκδήλωση - αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Χώρος
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Διοργάνωση
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Θόδωρος Αγγελόπουλος, κινηματογράφος, σκηνοθέτης, κινηματογραφική κληρονομιά

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι με εκλεκτούς προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και μελετητές της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ", με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Τεχνόπολη. Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Συμμετείχαν οι:

Μαργαρίτα Μαντά Σκηνοθέτις, βοηθός σκηνοθέτη του Αγγελόπουλου και συγγραφέας του βιβλίου "...το πρώτο πράγμα που 'κανε ο Θεός είναι το ταξίδι..." Το “Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ημερολόγιο γυρισμάτων
Πέρε Αλμπερό Καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Κινηματογράφου της Βαρκελώνης (ECIB), σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη του Αγγελόπουλου, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου
Σιλβί Ρολέ Καθηγήτρια κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ και συγγραφέας του βιβλίου ”Voyage à Cythère”: la poétique de la mémoire d‘ Angelopoulos
Ειρήνη Στάθη Καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγγραφέας του βιβλίου Χώρος και χρόνος στον κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Άντριου Χόρτον Ομότιμος καθηγητής κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, συγγραφέας του βιβλίου The Films of Theo Angelopoulos A Cinema of Contemplation και επιμελητής της έκδοσης The Last Modernist: The Films of Theo Angelopoulos

Συντόνισε η Μαρία Κομνηνού, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και ομότιμη καθηγήτρια από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Horton Andrew Σεναριογράφος, Συγγραφέας - Ομότιμος Καθηγητής Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα

O Andrew Horton διετέλεσε καθηγητής στην έδρα Jeanne H. Smith της Σχολής Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα για 18 χρόνια. Είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων για τον κινηματογράφο (μεταξύ των οποίων της μελέτης "Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ένα σινεμά Στοχασμού", του βιβλίου The Films of Theo Angelopoulos A Cinema of Contemplation και επιμελητής της έκδοσης The Last Modernist: The Films of Theo Angelopoulos), το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές.

Οι ταινίες του περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, The Dark Side of the Sun και το πολυβραβευμένο Something In Between (1983, Γιουγκοσλαβία, σε σκηνοθεσία Srdjan Karanovic).

Διδάσκει σεμινάρια συγγραφής σεναρίου σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και οι Η.Π.Α.

Rollet Sylvie Ομότιμη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Πουατιέ

Η Σιλβί Ρολέ είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πουατιέ και συγγραφέας του βιβλίου ”Voyage à Cythère”: la poétique de la mémoire d‘Angelopoulos.

Κομνηνού Μαρία Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
H Μαρία Κομνηνού είναι πτυχιούχος στην ψυχολογία, κοινωνιολογία και στα οικονομικά (P.S.E Brunell University) και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1984). Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έχει συμβάλει στη δημιουργία του εργαστηρίου οπτικοακουστικών μέσων του τμήματος. Γενική Γραμματέαςκαι Μέλος της Δ.Ε. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Υπεύθυνη για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατάρτισης στην προστασία της κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς "Archimedia" για την Ελλάδα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Θεωρία της Επικοινωνίας, την Πολιτική Επικοινωνία, τη Θεωρία του Κινηματογράφου και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (με έμφαση στον ελληνικό). Σημαντικότερα έργα της: "Κοινωνία, εξουσία και ΜΜΕ" (επιμ. με τον Χ. Λυριντζή, 1988), "Κοινότητα, κοινωνία και ιδεολογία" (επιμ.με τον Ε. Παπαταξιάρχη, 1990) και "Από την αγορά στο θέαμα: Η συγκρότηση της δημόσιας σφαίρας και του κινηματογράφου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία 1950-1996" (2001).
Στάθη Ειρήνη Καθηγήτρια Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Είναι Καθηγήτρια θεωρίας του κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2003. Είναι κάτοχος Πτυχίου (Laurea) της Σχολής Τεχνών Μουσικής και Θεάματος (DAMS) του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδακτορικού Διπλώματος στη Θεωρία του Κινηματογράφου και Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, της Jyvaskyla (Φιλανδία), της Μπολόνια, κλπ. Στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Εφαρμογών και Επικοινωνίας και υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα οπτικοακουστικών και κινηματογράφου. Διδάσκει τα μαθήματα Θεωρίας της κινούμενης εικόνας, Μεθοδολογίες Ανάλυσης Οπτικοακουστικού Κειμένου και Ζητήματα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία σχετικά με ζητήματα Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί πολλές κινηματογραφικές εκδόσεις. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και κείμενα για τον κινηματογράφο, την ψηφιακή εικόνα, τις οπτικοακουστικές τέχνες και το θέατρο σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Alberó Pere Καθηγητής, Διευθυντής, Σχολή Κινηματογράφου της Βαρκελώνης (ECIB) - Σκηνοθέτης - Σεναριογράφος

Ο Πέρε Αλμπερό είναι καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Κινηματογράφου της Βαρκελώνης (ECIB), σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη του Αγγελόπουλου, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

Μαντά Μαργαρίτα Σκηνοθέτις

Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες: Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μία Αιωνιότητα και μία μέρα, Το Λιβάδι που δακρύζει, Η Σκόνη του Χρόνου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους, videos για θεατρικές παραστάσεις, εταιρικά videos. Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα (έκδοση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995) καθώς επίσης και στην έκθεση Περίπλους - 12 Φωτογράφοι του Magnum φωτογραφίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη, Ιούνιος 2004). Το μυθιστόρημά της με τίτλο Η μνήμη ακίνητη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Οκτώβριο του 2002. Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της "...το πρώτο πράγμα που 'κανε ο Θεός είναι το ταξίδι..." Το “Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ημερολόγιο γυρισμάτων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

(Πηγή: εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Σχετικές ομιλίες