Λιοτσάκης Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/04/2021
Διάρκεια
00:57:27
Εκδήλωση
Λογο-δημία
Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη
Διοργάνωση
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών
Κατηγορία
Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Θουκυδίδης, Ταγίπ Ερντογάν, Διεθνείς Σχέσεις
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο Λογο-δημία. Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ.
Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο. Από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν σπουδαίοι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης: Αχ. Παράσχος. Εμ. Ροΐδης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Ιω. Κονδυλάκης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος, κύκλος του Νουμά, Μ. Αυγέρης, Α. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Ν. Γκάτσος, Ο. Ελύτης, Ν. Βρεττάκος, Γ. Μόραλης, Ε. Βακαλό, Μ. Χατζιδάκις, κ.ά. Λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί μαζεύονταν και συζητούσαν γύρω από λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα στα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου και πλατείας Συντάγματος, στη «Δεξαμενή», τον «Μαύρο Γάτο», το υπόγειο του «Μπαγκείου», τον «Σοφό Κοραή», το «Βυζάντιον», «Μπραζίλιαν», «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».
Η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία αποδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο του πολιτισμικού κέντρου της χώρας. Θεματικός σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.
Η διάλεξη του Βασίλη Λιοτσάκη, Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Απριλίου 2021 στο πλαίσιο της Λογο-δημίας.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Βασίλης Λιοτσάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, στο ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια, απέκτησε το δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το ίδιο τμήμα, με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία (αρχαία ελληνική γραμματεία). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την αφηγηματική οργάνωση του όγδοου βιβλίου της Ιστορίας του Θουκυδίδη στον τομέα Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αντώνιου Ρεγκάκου. Έχει διατελέσει επισκέπτης λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bogazici του Βοσπόρου και ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Alexander-von-Humboldt στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ruprecht-Karls της Χαϊδελβέργης. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (Ιστοριογραφία) στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους άρθρα πάνω στην κλασική ιστοριογραφία. Επίσης είναι συγγραφέας των μονογραφιών Redeeming Thucydides’ Book VIII: Narrative Artistry in the Account of the Ionian War (TCSV 48, Walter de Gruyter, Βερολίνο /Βοστώνη 2017) και Alexander in Arrian’s Anabasis. A Literary Portrait (Βερολίνο / Βοστώνη 2019).