Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της

Κάλφας Βασίλης

19 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4600
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κάλφας Βασίλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/02/2015

Διάρκεια
51:56

Εκδήλωση
Σειρά Ομιλιών - Μαθημάτων "Αριστοτέλης"

Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Κηφισιά)

Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Αριστοτέλης, φυσική

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει τη σειρά ομιλιών-μαθημάτων για το 2015, αφιερωμένη στο έργο του Αριστοτέλη με ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/2/2015, από τον Καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κάλφα και θέμα: Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της.

Το έργο του Αριστοτέλη καλύπτει την ολότητα των γνώσεων της εποχής του. Αν εξαιρέσει κανείς τα καθαρά μαθηματικά και την ιατρική τέχνη, σε όλους τους άλλους γνωστικούς τομείς ο Αριστοτέλης έχει καθοριστική συμβολή.

Στην αριστοτελική εγκυκλοπαίδεια της γνώσης η επιστήμη που κατέχει την κυρίαρχη θέση είναι χωρίς αμφιβολία η «φυσική».

Στη φυσική ο Αριστοτέλης θα αφιερώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Τα φυσικά του συγγράμματα ξεκινούν από τα Φυσικά, που θέτουν τις γενικές αρχές της έρευνας της φύσης, περιλαμβάνουν την κοσμολογία και την αστρονομία (Περὶ οὐρανοῦ), τη μελέτη της φυσικής επίγειας μεταβολής (Περὶ γενέσεως καὶ φθορᾶς) και των μετεωρολογικών φαινομένων (Μετεωρολογικά), τη μελέτη των έμβιων όντων (τα βιολογικά του συγγράμματα), για να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες του (Περὶ ψυχῆς και Μικρὰ φυσικά). Δεν υπάρχει πλευρά της φυσικής πραγματικότητας πάνω στην οποία να μην έχει σκύψει ο Αριστοτέλης με ενδιαφέρον και προσοχή, κανένα φυσικό φαινόμενο δεν έχει θεωρηθεί ανάξιο λόγου και μελέτης. 

Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι είναι «τρεις οι θεωρητικές φιλοσοφίες: τα μαθηματικά, η φυσική και η θεολογική (ή πρώτη φιλοσοφία)». 

Ποιός όμως είναι ο ρόλος της λεγόμενης «πρώτης φιλοσοφίας», ποια η σχέση της με τη φυσική και γιατί τοποθετείται ιεραρχικά «πρώτη»;

Κάλφας Βασίλης Καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ

Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και την ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983.
(με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, 1990.
Πλάτων «Tίμαιος», 1995. Αθήνα 1995.
Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999.
Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005.
(με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006.
Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009.
Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011.
Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015.
H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos.

Σχετικές ομιλίες