Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι είναι η βαρύτητα;

Πάστρας Γεώργιος

13 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:20:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2761
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η βαρύτητα είναι η μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις στη φύση και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη μορφή του σύμπαντος καθώς είναι η μόνη δύναμη η οποία επηρεάζει όλες τις μορφές ύλης. Οι άλλες τρεις θεμελιώδεις δυνάμεις (ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις) είναι κατανοητές ακόμα και στο επίπεδο των σωματιδίων ως ανταλλαγή σωματιδίων, τις κατανοούμε δηλαδή σαν την άπωση που νοιώθουν δύο παγοδρόμοι οι οποίοι πετάνε μολυβένιες σφαίρες ο ένας στον άλλον. Αντίθετα, η βαρύτητα, στο επίπεδο των σωματιδίων, αποτελεί ακόμα μυστήριο. Η γνώση της φύσης των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ σωματιδίων μας είναι απαραίτητη για την κατανόηση των πρώτων σταδίων του σύμπαντος, την κατανόηση αντικειμένων που χαρακτηρίζονται από πολύ ισχυρά βαρυτικά πεδία, όπως οι μαύρες τρύπες, αλλά επίσης είναι απαραίτητη για μια ενιαία περιγραφή των νόμων του σύμπαντος κάτω από τις ίδιες αρχές.

Στην ομιλία αυτή, κατ' αρχήν ανατρέχουμε στις βασικές εξελίξεις στη θεωρητική φυσική του περασμένου αιώνα (ειδική σχετικότητα και κβαντική μηχανική), καθώς και στην παρούσα θεωρία της βαρύτητας, τη γενική σχετικότητα. Κατόπιν δείχνουμε τις βασικές δυσκολίες του εγχειρήματος του συγκερασμού της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής στο πλαίσιο της κβαντικής θεωρίας πεδίου και εξηγούμε γιατί αυτός ο συγκερασμός επιτυγχάνει, στην περίπτωση του ηλεκτρομαγνητισμού και των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων, ενώ αποτυγχάνει στην περίπτωση της βαρύτητας. Μπαίνοντας πλέον στο χώρο της τρέχουσας έρευνας στη φυσική υψηλών ενεργειών, κάνουμε μια σύντομη περιγραφή της μοντέρνας θεώρησης της βαρύτητας μέσω της θεωρίας των χορδών και του ολoγραφικού δυϊσμού. Στα πλαίσια των τελευταίων, η κβαντική βαρύτητα είναι δυνατόν να ερμηνευτεί ως μια στατιστική (εντροπική) δύναμη με κβαντική προέλευση.

Πάστρας Γεώργιος Δρ. Φυσικός - Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Γεώργιος Πάστρας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2009. Έχει εργαστεί σαν μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αυτή τη στιγμή είναι μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στη Φυσική έχει διεξάγει έρευνα στο αυθόρμητο μετασταθές σπάσιμο υπερσυμμετρίας, στα μοντέλα little higgs, στη θερμοδυναμική μελανών οπών, στην κβαντική διεμπλοκή και σε κλασικές λύσεις της θεωρίας χορδών. Μεταξύ του 2012 και 2014 είχε μια παράπλευρη καριέρα στη μηχανική, εστιάζοντας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας των μηχανουργικών διεργασιών, στη μοντελοποίηση μη συμβατικών μηχανουργικών διεργασιών και στη ρομποτική. Ο Δρ. Γεώργιος Πάστρας έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σαν βοηθός διδασκαλίας για εννέα εξάμηνα. Έχει λάβει δύο φορές τη διάκριση Certicate of Distinction in Teaching από το Derek Bok Center for Teaching and Learning και έχει βραβευτεί με το Harold T. White Prize for Excellence in the Teaching of Physics.

Σχετικές ομιλίες