Μυλωνάς Μωυσής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2018
Διάρκεια
55:17
Εκδήλωση
Σειρά ομιλιών-μαθημάτων: «Εξέλιξη των ειδών και Ανθρωπολογία»
Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Κατηγορία
Εξελικτική Βιολογία
Ετικέτες
εξέλιξη των ειδών, ανθρωπολογία, βιολογική ποικιλότητα, τυχαιότητα, νομοτέλεια, φυσική επιλογή, εξέλιξη του ανθρώπου
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από το 2011 οργανώνει κάθε χρόνο σειρά ομιλιών-μαθημάτων με συμβούλους τους καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και Φάνη Κακριδή.
Εξ αρχής οι ομιλίες-μαθήματα είχαν σκοπό να ανιχνεύσουν και να προβάλουν την ελληνική σκέψη σε κρίσιμους τομείς, που προβληματίζουν ακόμη τον σύγχρονο κόσμο. Αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα όπως «Επιστήμες, Τεχνολογία και Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα», «Ιστορία του Φυσικού Κόσμου», «Αριστοτέλης», «Θάλαττα – Θάλαττα», «Τα Φυτά: Από τον Θεόφραστο έως τον Λινναίο».
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για το 2018 προγραμματίζει τη νέα σειρά ομιλιών-μαθημάτων με γενικό τίτλο: «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ».
Τι είναι η Εξέλιξη
Η διαφορά ανάμεσα στη γενικευμένη χρήση της λέξης «εξέλιξη», από τη συγκεκριμένη σημασία του όρου αυτού στη Βιολογία, κυρίως όμως η δογματική «κατά αποκάλυψη» προσέγγιση της δημιουργίας των ειδών σε αντιπαράθεση με την «επιστημονική» βιολογική εξέλιξη, διαμορφώνουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης μιας από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που έχει προσφέρει η επιστήμη στην ανθρωπότητα.
Ως εκ τούτου, το πρώτο μέρος της ομιλίας αυτής προσπαθεί να ξεκαθαρίσει όρους, ορισμούς και μεθοδολογίες. Ανάμεσα τους η βιολογική ποικιλότητα, η τυχαιότητα – νομοτέλεια, η φυσική επιλογή, ο έξυπνος σχεδιασμός. κ.ά..
Στο δεύτερο μέρος εστιάζει στην εξέλιξη του ανθρώπου καθώς είναι πολλοί που αποδέχονται μεν τη βιολογική εξέλιξη των ειδών, μέχρι όμως την εμφάνιση του ανθρώπου. Για τον άνθρωπο είναι έτοιμοι να αποδεχτούν διάφορα «υβριδικά» σχήματα.
Η σύγχρονη βιολογία μας προσφέρει όλο και περισσότερα και πιο ξεκάθαρα δεδομένα για την εξέλιξη του ανθρώπου μέσω της φυσικής επιλογής. Η απαξίωση των δεδομένων αυτών δεν προκαλεί απλά σύγχυση αλλά δυσκολεύει την κατανόηση και αποδοχή των αναγκαίων δράσεων που επιβάλλεται, αν επιθυμούμε τη συνέχιση της παρουσίας του είδους μας.
O Δρ. Μωυσής Μυλωνάς είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα από το 1996 είναι Διευθυντής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η επιστημονική του δραστηριότητα και τα μαθήματα που διδάσκει καλύπτουν τη Νησιωτική Οικολογία, τη Βιογεωγραφία, τη Φυλογένεση, τη Βιοποικιλότητα και τα Ελληνικά Οικοσυστήματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 116 επιστημονικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε 67 διεθνή συνέδρια με 111 ανακοινώσεις. Έχει επίσης επιβλέψει 33 μεταπτυχιακές διπλωματικές (Msc) και 18 διδακτορικές διατριβές (Phd).