Ζερβός Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/03/2013
Διάρκεια
104:18
Εκδήλωση
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης
Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική σύνθεση, μουσική ερμηνεία, μουσικός αυτοσχεδιασμός, δυτική μουσική, δωδεκαφθογγισμός
To Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας είναι ένας νέος θεσμός, που εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2011 ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», με σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο χώρο της Μουσικής, μέσα από τη δωρεάν παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων, τα οποία παρουσιάζουν διακεκριμένοι ομιλητές.
Ο θεσμός εντάσσεται στις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με την έντεχνη μουσική δημιουργία και την καλλιέργεια της κατανόησης και της απόλαυσης που απορρέει από αυτήν.
Ομιλητές των σεμιναρίων θα είναι καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και ειδικοί επιστήμονες.
Στο πλαίσιο του θεσμού αυτού και κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που χωρίζεται σε δύο μέρη, ο συνθέτης και πανεπιστημιακός Γιώργος Ζερβός αναζητά τον ορισμό και ανατρέχει στην ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής σύνθεσης, ως μιας διαδικασίας η οποία - σε αντίθεση με την αυτοσχεδιαστική παράδοση πολλών λαών, κυρίως της Ανατολής – είναι γέννημα της αναγεννησιακής Δύσης και αποσκοπεί στην παραγωγή πρωτότυπων μουσικών έργων από επώνυμους δημιουργούς, τα οποία αποτυπώνονται σε γραπτό μουσικό κείμενο και πρέπει να ερμηνεύονται όπως ακριβώς γράφτηκαν.
Αυτό είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος μουσικού σεμιναρίου.
Ο Γιώργος Ζερβός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Φυσικομαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ορφείο και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Το 1981 πήγε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon-Sorbonne). Εκεί παρακολούθησε μουσικολογία και αισθητική της μουσικής με τους Michel Guiomar και Daniel Charles και σύνθεση με τον Ιάννη Ξενάκη. Το 1982 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. με τίτλο εργασίας «Μαθηματικές διαδικασίες στο έργο του Μπάρτοκ και του Ξενάκη», ενώ το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Η κρίση του θέματος στο έργο των συνθετών της δεύτερης σχολής της Βιέννης: Schönberg, Berg, Webern».
Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο, καθώς και στην Ιταλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Αμερική και έχουν ηχογραφηθεί από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Παραγγελίες για σύνθεση μουσικών έργων τού έχουν δοθεί από το Γ΄ Πρόγραμμα, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Δήμο Ηρακλείου, ΟΜΜΑ κ.ά. Το 1982 πήρε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου που προκήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού με το έργο «Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1». Οι συνθέσεις του εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο Κ. Παπαγρηγορίου – Χ. Νάκας και έργα του έχουν κυκλοφορήσει από τις δισκογραφικές εταιρείες Warner (Έρως και Ψυχή, 1999), Agora (Σπουδή για κουαρτέτο εγχόρδων, 2000) Irida Classical (Πέντε παραλλαγές για φλάουτο και πιάνο, 2008).
Παράλληλα με τη σύνθεση, ασχολείται και με τη μουσικολογική έρευνα. Έχει γράψει άρθρα για τη μουσική του 20ου αιώνα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. To 2002 εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Κ. Παπαγρηγορίου -Χ. Νάκας δύο βιβλία του με τίτλους αντίστοιχα: Schönberg, Berg Webern: Η κρίση της μουσικής δια μέσου της κρίσης του θέματος και των μορφών και Ο Νίκος Σκαλκώτας και η ευρωπαϊκή παράδοση της μουσικής των αρχών του 20ου αιώνα. Στον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε το 2016 το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: Από την αρχική έμπνευση στην τελική μορφοποίηση. Ο Γιώργος Ζερβός είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ανάλυση, μουσική του 20ου αιώνα και σύνθεση.