Ταμιωλάκη Μελίνα
Αθανασάκη Λουκία
Κυρτάτας Δημήτρης
Κωνσταντάκος Γιάννης
Μήλτσιος Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/11/2018
Διάρκεια
71:17
Εκδήλωση
Τι καινούριο έχουν να μας πουν οι Κλασικές Σπουδές
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Διοργάνωση
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Κατηγορία
Κλασικές σπουδές
Ετικέτες
Κλασικές Σπουδές, μεθοδολογία, μεθοδολογική προσέγγιση, διεπιστημονική προσέγγιση, διεπιστημονικότητα
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Κουμπάρη) εκδήλωση διαλόγου πέντε μελετητών της αρχαιότητας με θέμα “Τι καινούργιο έχουν να μας πουν οι Κλασικές Σπουδές;”.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Μεθοδολογικά ζητήματα στις Κλασικές Σπουδές: παλαιά προβλήματα και νέες προκλήσεις» που κυκλοφόρησε από τους διοργανωτές, στη σειρά της Φιλολογίας, σε επιμέλεια της Μελίνας Ταμιωλάκη.
Οι Κλασικές Σπουδές αποτελούν ένα ευρύτατο πεδίο που περιλαμβάνει πολλές επιστήμες (φιλολογία, ιστορία, επιγραφική, αρχαιολογία κλπ.). Η μεθοδολογία για αυτές τις επιστήμες είναι πολύ παλιά, καθώς ανάγεται ήδη στους ελληνιστικούς χρόνους και στους πρώτους φιλολόγους της Αλεξάνδρειας. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια τίθεται όλο και πιο επιτακτικά το ζητούμενο να ανανεωθούν οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών. Οι ομιλητές συζητούν τόσο για τη χρησιμότητα των παλαιών μεθόδων, όσο και για τη σημασία των νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων, που είναι ως επί το πλείστον διεπιστημονικές και μπορούν επίσης να ανταποκρίνονται σε σύγχρονους προβληματισμούς.
Η Μελίνα Ταμιωλάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία. Έχει εκδώσει τη μονογραφία Liberté et esclavage chez les historiens grecs classiques (Παρίσι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Σορβόννης: 2010) και έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί τους εξής συλλογικούς τόμους: (με τον Αντώνη Τσακμάκη) Thucydides Between History and Literature (Βερολίνο 2013), Κωμικός Στέφανος. Νέες τάσεις στην έρευνα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας (Ρέθυμνο 2014), Μεθοδολογικά ζητήματα στις κλασικές σπουδές. Παλαιά προβλήματα και νέες προκλήσεις, Ηράκλειο 2017, (με τον Α. Καμπάκογλου, την Ά. Νοβοχάτκο κ.ά.), Gaze, Vision, and Visuality in Ancient Greek Literature (Βερολίνο 2018), (με τον Νίκο Μήλτσιο), Polybius and his Legacy (Βερολίνο 2018), και Xenophon and Isocrates. Political Affinities and Literary Interactions (Θεματικό τεύχος του περιοδικού Trends in Classics, 2018-στο τυπογραφείο).
Η Λουκία Αθανασάκη είναι Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι παντρεμένη με τον Ewen Bowie με τον οποίον μοιράζεται την αγάπη για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου και τον ενθουσιασμό για την περιήγηση του σύγχρονου κόσμου. Είναι απόφοιτος του Α΄ Αρσακείου Ψυχικού, πτυχιούχος του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Brown (1990). Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών για τη μελική ποίηση με επίκεντρο τον Πίνδαρο, την τραγωδία και τη λυρική ποίηση της Αυγούστειας περιόδου. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στον διάλογο της ποίησης με τις εικαστικές τέχνες καθώς και στις πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις του διαλόγου αυτού. Πρόσφατα έχει στρέψει το βλέμμα της στην ελληνορωμαϊκή περίοδο, ιδιαίτερα στον Πλούταρχο. Είναι πολύ περήφανη για όλους εκείνους τους μαθητές της που έχουν διακριθεί ως δάσκαλοι και φιλόλογοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταλαμπαδεύουν την κλασική παιδεία στις νεότερες γενιές.
Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το London School of Economics, το Βrunel Univeristy, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή, και το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα. Εργάστηκε στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει αρχαία ιστορία από το 1985 στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2002 στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου από το 2006 έχει εκλεγεί Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας.
Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για την κοινωνική ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας και την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια και έχει αναλάβει την επιμέλεια συλλογικών τόμων με συναφή θεματολογία. Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με κοινωνικά θέματα, την οικονομία, τον θεσμό της δουλείας και την ιστοριογραφία.
Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Επίκρισις: H κοινωνική δομή των χριστιανικών κοινοτήτων από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα, μτφρ Γιάννης Κρητικός, Εστία, Αθήνα 1992, H Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι επτά εκκλησίες της Ασίας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994, Παιδαγωγός: H ηθική διαπαιδαγώγηση στην ύστερη ελληνική αρχαιότητα, Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, Αθήνα 1994, Xόλος γυναικός και άλλες ιστορίες από τον ερωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων, Άγρα, Αθήνα, Ιερείς και προφήτες: Η παραγωγή και η διαχείριση του δόγματος στον πρώιμο χριστιανισμό, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2000, Κατακτώντας την αρχαιότητα: Ιστοριογραφικές διαδρομές, Πόλις, Αθήνα 2002, Απόκρυφες ιστορίες, μύθοι και θρύλοι από τον κόσμο των πρώτων χριστιανών, Άγρα, Αθήνα 2003, Ο Διόνυσος στην Άνδρο ή οι μεταμορφώσεις ενός μύθου, Άγρα, Αθήνα 2012, Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015 και Το παράπονο της Βρισηίδας: Έρωτας, επιθυμία και εγκράτεια στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015.
Ο Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα και στο Cambridge, με δασκάλους τον Richard Hunter, τον Γεώργιο Α. Χριστοδούλου, τον James Diggle, τον Colin Austin, την P. E. Easterling, τον Αθανάσιο Κομίνη, τον Νικόλαο Μπεζαντάκο. Από το 2003 διδάσκει αρχαία ελληνικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είναι τώρα Αναπληρωτής Καθηγητής. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή κωμωδία, η ιστορία του ευρωπαϊκού κωμικού θεάτρου, η αρχαία μυθοπλασία, τα παραμύθια και ο λαϊκός αφηγηματικός πλούτος, τα αινίγματα και οι γρίφοι στον αρχαίο κόσμο, οι ανατολικές φιλολογίες, η επίδραση της Εγγύς Ανατολής και της Αιγύπτου στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και η πρόσληψη των κλασικών κειμένων σε Δύση και Ανατολή. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετημάτων για όλα αυτά τα θέματα. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνέδρια και επιστημονικές εταιρίες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει κερδίσει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Ίδρυμα Ωνάση. Υπηρετεί ως αξιολογητής σε προγράμματα υποτροφιών διαφόρων ελληνικών ιδρυμάτων και ως κριτής ή μέλος της συντακτικής επιτροπής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το δίτομο σύγγραμμά του Ακίχαρος: Η Διήγηση του Αχικάρ στην αρχαία Ελλάδα (Αθήνα 2008) τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την καλύτερη μονογραφία κλασικής φιλολογίας. Το βιβλίο του Θρύλοι και παραμύθια για τη χώρα του χρυσού: Αρχαιολογία ενός παραμυθιακού μοτίβου (Αθήνα 2011) εντάχθηκε το 2012 στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το κρατικό βραβείο δοκιμίου. Για πλήρες βιογραφικό και αναλυτική εργογραφία βλ. τις ακαδημαϊκές του ιστοσελίδες στο Academia και στο UoA Scholar.
Ο Νίκος Μήλτσιος σπούδασε κλασική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., όπου έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (2003-2005) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (2006-2010). Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2011-2016). Από το 2017 είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: 1) The Shaping of Narrative in Polybius (Walter de Gruyter, 2013), 2) From Alexander to Arrian: Narrative and Interpretation (Walter de Gruyter, υπό δημοσίευση 2019). Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Πολύβιο, τον Αρριανό και τον Αππιανό και έχει συνεκδώσει (με τη Μ. Ταμιωλάκη) τον συλλογικό τόμο: Polybius and His Legacy (Walter de Gruyter, 2018).