Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι μπορεί να κάνει η Αshoka για την Ελλάδα;

Φίλη Χριστίνα, Mourot Arnaud, Vanizette Christian, Πρίντζος Μιχάλης, Μιτάκης Μανώλης, Μαχαίρας Κωνσταντίνος, Μακρή Ελίνα

29 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1015
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καινοτομία για την Κοινωνία: Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, συναντήθηκαν στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα.

Η Αθήνα ήταν η πρωτεύουσα της κοινωνικής καινοτομίας, στις 29 και 30 Απριλίου. Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, παρουσίασαν στις 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη, Δήμου Αθηναίων, τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε όποιον θέλει να υιοθετήσει τις λύσεις αυτές στην Ελλάδα, προσαρμόζοντας τες στην Ελληνική πραγματικότητα, να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους στις 30 Απριλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ashoka Ελλάδας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch και η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα στρέφεται πλέον αργά αλλά σταθερά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.


Ashoka

Η Ashoka είναι το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών, δηλαδή, ανθρώπων που επιλύουν με συστημικό τρόπο πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε 80 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Στα μέλη της συγκαταλέγεται ο Καϊλάς Σατυάρτι, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2014, και ο οποίος εξελέγη μέλος του δικτύου Ashokaτο 1993, για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στην παιδική εργασία. 


The Hellenic Initiative

Η Ελληνική Πρωτοβουλία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας με όραμα να κινητοποιήσει τους Έλληνες της διασποράς και τη φιλελληνική κοινότητα του εξωτερικού να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων που στοχεύουν την αντιμετώπιση της κρίσης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομική ανάπτυξη.

Φίλη Χριστίνα Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Ashoka στην Ελλάδα

Η Χριστίνα Φίλη ξεκίνησε την καριέρα της ως επιχειρηματίας σε νεαρή ηλικία. Μετά από 10 χρόνια προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης, εργάστηκε για την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», και στη συνέχεια για λογαριασμό εξέχουσας Ελληνικής οικογένειας με σημαντική κοινωνική προσφορά. Η Χριστίνα Φίλη έχει σπουδάσει σύγχρονη φιλολογία, Ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι κάτοχος MBA.

Mourot Arnaud Διευθυντής, Ashoka Europe

Ο Arnaud Mourot είναι Διευθυντής της MKO Ashoka Europe. Η Ashoka είναι το μεγαλύτερο δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρηματιών παγκοσμίως, με αποστολή να εντοπίζει, να στηρίζει και να διευκολύνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, συνδράμοντας στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

Yπήρξε μέλος της γαλλικής ομάδας της Ολυμπιακής πάλης για 10 χρόνια και είναι απόφοιτος του ESCP Business School. Ασχολείται ενεργά με τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας από το τέλος των σπουδών του. Ίδρυσε και διευθύνει την ΜΚΟ "Play International" (πρώην Sport Sans Frontières) από το 1999. Ταυτόχρονα, προωθεί την ανάπτυξη πληθώρας κοινωνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.

Οργάνωσε προσωπικά την εισαγωγή και την έναρξη των εργασιών της Ashoka France / Belgium / Switzerland το 2005 και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην αναγνώριση του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.

Σήμερα, ηγείται της ανάπτυξης της Ashoka στη Νότια Ευρώπη και τις Γαλλόφωνες χώρες, καθώς και της πρωτοβουλίας Ashoka "Καινοτομία για κάθε επιχείρηση". Υπηρετεί ως διεθνής ομιλητής και πρέσβης της Ashoka.

Vanizette Christian Make Sense, Γαλλία

Ο Christian Vanizette έχει σχεδιάσει μια προσβάσιμη και παράλληλα εξαιρετικά δομημένη προσέγγιση για κοινωνικούς επιχειρηματίες απ’όλο τον κόσμο με σκοπό την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο στρατηγικής και λειτουργίας. Αντλεί έμπνευση από τις συλλογικές γνώσεις ενός παγκόσμιου δικτύου πολιτών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες και η δημιουργικότητά τους με απώτερο στόχο της επίσπευση της θετικής κοινωνικής αλλαγής.

Έως σήμερα, η Make Sense έχει υποστηρίξει περισσότερους από 520 κοινωνικούς επιχειρηματίες και έχει διοργανώσει 450 εργαστήρια με θέμα την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων. Επιπλέον, ο Christian ανέπτυξε ένα δίκτυο από 10.000 Sensemakers σε100 πόλεις από όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων.

Μέσω της πρωτοβουλίας THIS WORKS, η Ashoka υποστηρίζει τον Christian στην προσπάθειά του να αναπτύξει τη Make Sense στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου έχει διοργανώσει ήδη διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τοπικούς φορείς κοινωνικής καινοτομίας.  Θα θέλαμε να φέρουμε την Make Sense και στην Ελλάδα. Αναζητούμε υποστηρικτές που θα βοηθήσουν τον Christian να αναπτύξει συνεργασίες με πανεπιστήμια, θερμοκοιτίδες, δημόσιους φορείς και εταιρείες που θα θέσουν τα θεμέλια μιας υποστηρικτικής υποδομής που θα βοηθήσει στην ανάδειξη των καινοτόμων νέων κοινωνικών επιχειρηματιών στη χώρα μας.

Πρίντζος Μιχάλης Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative)

Ο Μιχάλης Πρίντζος έχει πρακτική εμπειρία 10 και πλέον χρόνων στην εμπορευματοποίηση αποτελεσμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, έχοντας συνεργαστεί με πλήθος εταιρειών και οργανισμών στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Σιγκαπούρη και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχει τη θέση του Program Director στο Hellenic Initiative και επικεντρώνεται μεταξύ άλλων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στο παρελθόν, έχει υπάρξει εκπαιδευτής και ομιλητής σε συνέδρια σχετικά με τη διαχείριση καινοτομίας και τις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων. Είναι συνιδρυτής δύο start-ups ένα εκ των οποίων λειτουργεί στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο αναπτύσσει λογισμικό ιατρικής απεικόνισης στην Οξφόρδη. Ο Μιχάλης είναι επίσης μέλος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο οποίο εργάζεται με γνώμονα τη δημιουργία του κατάλληλου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και την προσαρμογή καλών πρακτικών και πολιτικών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μιτάκης Μανώλης Boehringer Ingelheim Ελλάς Α.Ε.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1965. Είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας. Είναι διευθυντής Επικοινωνίας & Δημοσίων σχέσεων  στη Φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim και παράλληλα projectleader στην Ελλάδα του διεθνούς προγράμματος Making More Health.

Κατέχει τη θέση του προέδρου της Ακαδημίας Marketing Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και τη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Έχει διατελέσει κοσμήτορας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών. Είναι μέλος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Marketing.

Έχει ασχοληθεί επισταμένα με την επικοινωνία φαρμακοποιού ασθενή έχοντας συγγράψει 5 βιβλία στα γνωστικά πεδία της συμβουλευτικής φαρμακευτικής, της φαρμακευτικής φροντίδας και της φαρμακευτικής επικοινωνίας. (Αρχές φαρμακευτικής επικοινωνίας, το επείγον στο φαρμακείο, αντιμετωπίζοντας τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου, Φαρμακοδιατροφική, Φάρμακα και G-6PD).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη φαρμακευτική πολιτική, το φαρμακευτικό marketing, και τη συμβουλευτική φαρμακευτική σε εξειδικευμένα περιοδικά του κλάδου, καθώς και άρθρα για την ιστορία του φαρμάκου σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Κάνει την εισήγηση στην Εθνοφαρμακολογία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μαχαίρας Κωνσταντίνος Σύμβουλος Ashoka Ελλάδας
Μακρή Ελίνα Δημοσιογράφος

Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.

Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.

Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ.

Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.

Σχετικές ομιλίες