Διαμαντοπούλου Άννα
Σακελλαρίδης Γαβριήλ
Οικονόμου - Λαλιώτη Μαρίνα
Κολιαστάσης Πάνος
Γεωργακόπουλος Θοδωρής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/05/2022
Διάρκεια
01:23:51
Εκδήλωση
Διαδικτυακές δημόσιες συζητήσεις "diaNEOsis LIVE"
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Οικονομία
Ετικέτες
Έλληνες, Ελλάδα, οικονομικά θέματα, εργασιακά θέματα, θέματα ισότητας
Το 22ο diaNEOsis Live με θέμα "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2022" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαίου 2022. Αφορμή για τη διαδικτυακή συζήτηση στάθηκε η σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξιακές πεποιθήσεις των Ελλήνων, η οποία διεξάγεται καθε χρόνο.
Ποιες είναι οι σκέψεις των Ελλήνων για τις μεγάλες απειλές του μέλλοντος; Πώς βλέπουν οι πολίτες τα οικονομικά θέματα, τον ρόλο του κράτους στη ζωή τους, τα εργασιακά και τα θέματα ισότητας; Πώς άλλαξαν οι απόψεις μας μετά από μια τεράστια οικονομική κρίση, μια πανδημία και, πλέον, έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Το "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες", η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες και τις στάσεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, επέστρεψε το 2022 με νέα, σημαντικά ευρήματα.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετείχαν οι:
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός
Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή
Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ
Πάνος Κολιαστάσης, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Queen Mary University of London και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Έχει διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός. Έργαστηκε ως οικονομολόγος στον χώρο της έρευνας και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπήρξε διευθυντής διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Επιστημονική Σύμβουλος του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής»- Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., με την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας «Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας και Διαμόρφωσης Πολιτικών και Παρεμβάσεων».
Το κλινικό έργο αφορά κυρίως στην παροχή ψυχιατρικών και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων που απευθύνονται τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένεια, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα και το συγγραφικό έργο επικεντρώνονται στους τομείς της Κοινωνικής Ψυχιατρικής- Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας με πάνω από 300 πλήρεις ξενόγλωσσες και ελληνικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.
Ο Πάνος Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Queen Mary University of London (QMUL), μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (MSc) στη Δημόσια Πολιτική (Public Policy) από το University College London (UCL). Έχει διατελέσει επίσης μεταδιδακτορικός ερευνητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΑΠ, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διδάσκων Επικοινωνιακή Πολιτική και λέκτορας Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «The permanent campaign strategy of Greek Prime Ministers (1996-2011)» μελέτησε την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησαν τρεις διαδοχικοί Έλληνες Πρωθυπουργοί (Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου) για την τόνωση της δημοτικότητάς τους, από τη σκοπιά της θεωρίας permanent campaign. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα κι ελληνικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε ξένους κι ελληνικούς συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, εκλογικής συμπεριφοράς και συγκριτικής πολιτικής.
(Πηγή: biblionet.gr)
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).