Piccoli Wolfango
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
22/10/2017
Διάρκεια
09:49
Εκδήλωση
6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης "Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων"
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Δίκτυο Ναυαρίνο
CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield
ACT - American College of Thessaloniki
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2018, τεχνολογικές εξελίξεις, συγκρούσεις, Τουρκία
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργάνωσε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου 2017, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
Πρόκειται για μια μοναδική συνάντηση με 15 εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Ο κόσμος μας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί: πόλεμοι, προσφυγιά, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμοί και συγκρούσεις ταυτόχρονα με ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου συστήματος μετατοπίζεται, οι παλιές βεβαιότητες διαψεύδονται ενώ η Ελλάδα βασανίζεται ακόμα από την κρίση.
Γιατί η ελληνική οικονομική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ; Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη; Πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία του Ερντογάν; Πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050; Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρες τεχνολογικά χώρες; Πόσο κινδυνεύουμε από τον Ισλαμισμό αλλά και την Ισλαμοφοβία; Πώς μπορεί το Brexit να γίνει μια ευκαιρία για την Ευρώπη; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την πολιτική σταθερότητα αλλά και το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Δύση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμπόσιο.
Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.