Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι θέλουμε να μάθουν τα παιδιά για το 1821 μέσα από τα βιβλία τους;

Ντεκάστρο Μαρίζα, Σβορώνου Ελένη, Κουρεμένου Μαρίνα

16 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 714

Τι θέλουμε να μάθουν τα παιδιά για το '21;

Αλήθεια, τι θέλουμε ως εκπαιδευτικοί να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας για το 1821; Αρκεί να μάθουν μόνο τα γεγονότα; Πώς θα αποκτήσει νόημα η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821; Ποιες αξίες και ποιες ιδέες της Επανάστασης είναι συνεχώς παρούσες και πάντα επίκαιρες μέχρι σήμερα; Σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα απαντούν οι συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο και Ελένη Σβορώνου, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά των λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Το διαδικτυακό σεμινάριο οργάνωσε η μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, δημιουργός των Βιβλίων σε Ρόδες, με την ευκαιρία της νέας κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης με θέμα την Επανάσταση του 1821. Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημόσιων δημοτικών σχολείων ενώ η βαλίτσα "1821" δανείζεται στους εκπαιδευτικούς τάξεων Γ'- Στ' (πληροφορίες: info@vivliaserodes.gr).

(Σημείωμα των διοργανωτών)

Ντεκάστρο Μαρίζα Κριτικός παιδικής λογοτεχνίας - Συγγραφέας

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, καθώς και πολλά άρθρα και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και νεανικού βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Διακρίσεις:
Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2019)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της ΙΒΒΥ - Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016, 2021)
Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014)

Βιβλία της έχουν αναγραφεί στον κατάλογο White Ravens (2017, 2018) της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

Σβορώνου Ελένη Συγγραφέας

Η Ελένη Σβορώνου είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Δύο έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω. Το βιβλίο της Σκληρό Καρύδι απέσπασε τη διάκριση White Raven (ένα από τα 200 καλύτερα παγκοσμίως βιβλία του 2016). Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη. Το 2016 και 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων του Αναγνώστη (κατηγορία παιδική λογοτεχνία). Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.

Κουρεμένου Μαρίνα Πρόεδρος της αστικής πολιτιστικής εταιρείας ΠΥΡΝΑ

Η Μαρίνα Κουρεμένου  είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της αστικής πολιτιστικής εταιρείας ΠΥΡΝΑ.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική