Γιαννουλάκης Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2017
Διάρκεια
36:30
Εκδήλωση
52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Πληροφορική, Τεχνολογία
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2017, τηλεπικοινωνίες, τηλεπικοινωνίες 5ης γενιάς
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
- Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Επιστήμες Ζωής
- Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).
Περίληψη της ομιλίας
Τα δίκτυα υπολογιστών και το διαδίκτυο γενικότερα προσφέρουν την δυνατότητα παροχής πολλών και ετερογενών υπηρεσιών ανάμεσα στους χρήστες. Σήμερα γίνεται σημαντική προσπάθεια παγκοσμίως για την παροχή κάθε είδους υπηρεσίας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η ικανοποίηση των χρηστών και αφετέρου να μη γίνεται σπατάλη των δικτυακών πόρων. Στην παρουσίαση αυτή εξετάζονται μέθοδοι, τεχνικές και εργαλεία με τα οποία είναι δυνατή η διασφάλιση της ποιότητας ετερογενών υπηρεσιών με έμφαση στις υπηρεσίες πολυμέσων. Στα πλαίσια αυτά εξετάζονται απαιτήσεις των διαφόρων υπηρεσιών σε δικτυακούς πόρους αλλά και οι μετρικές με τις οποίες υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο η αντιλαμβανόμενη ποιότητα υπηρεσίας.
Επίσης παρουσιάζονται οι τεχνικές και τα εργαλεία από πλευράς δικτύου (DiffServ, MPLS) που εξασφαλίζουν την ποιότητα σε διαφορετικές υπηρεσίες πολυμέσων, αλλά και οι τεχνικές που εφαρμόζονται από την πλευρά των υπηρεσιών για να ταιριάξουν τις απαιτήσεις για ποιότητα με τους δικτυακούς πόρους. Τέλος εξετάζονται οι σύγχρονες ερευνητικές αιχμές για τα δίκτυα με γνώση περιεχομένου και για υπηρεσίες με γνώση του δικτύου, όπου η προσαρμογή του δικτύου και της υπηρεσίας γίνονται αυτόματα και με δυναμικό τρόπο σε πραγματικό χρόνο.