Palmer Giles
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
17/03/2012
Διάρκεια
00:21:20
Εκδήλωση
Νέοι Ορίζοντες στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Χώρος
Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος», Νοσοκομείο Μητέρα
Διοργάνωση
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νοσοκομείου Μητέρα
Κατηγορία
Περιγεννητική Ιατρική
Ετικέτες
υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εξωσωματική γονιμοποίηση, εμβρυομεταφορά, έμβρυο, time-lapse
Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, το πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει να επιδείξει τεράστιες προόδους. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα χάρη στις τεχνικές της αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια!
Παρά τις προόδους υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης: ένα πάγιο ζητούμενο είναι το να μπορεί κανείς να επιλέγει τα καταλληλότερα έμβρυα για μεταφορά στην μήτρα των υποψηφίων μητέρων. Η εμβρυομεταφορά γίνεται όταν το έμβρυο, το οποίο μετά τη γονιμοποίηση αναπτύσσεται σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και σε συνθήκες φωτός και υγρασίας που προσιδιάζουν κατά το δυνατόν τις φυσιολογικές, βρίσκεται στο στάδιο των 6-8 κυττάρων.
Η μορφολογία του εμβρύου παραμένει ένα βασικό κριτήριο για την αξιολόγησή του, πριν από την εμφύτευση. Η πρόσφατη προσθήκη της μικροσκοπίας Time lapse έδωσε άλλη διάσταση στην έννοια της μορφολογίας: η τεχνολογία επιτρέπει την καταγραφή των τεκταινομένων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέσα στον θάλαμο επώασης και χωρίς καμία επίδραση στις συνθήκες του περιβάλλοντός του.
Η τεχνική επιτρέπει την «διάγνωση» ανωμαλιών κατά τη διάρκεια των κυτταρικών διαιρέσεων, ενώ φωτογραφίζει και την παρουσία θραυσμάτων. Από τα βιβλιογραφικά δεδομένα προκύπτει ότι το ποσοστό των εμβρύων που φέρουν θραύσματα ανέρχεται στο 12%. Το 89% των θραυσμάτων απορροφάται μέσα στις επόμενες δέκα ώρες από τον σχηματισμό τους και η πιθανότητα να μην παρατηρηθεί η ύπαρξη θραυσμάτων πριν την εισαγωγή της τεχνολογίας Time lapse ανερχόταν στο 72%.
Από τα πρώτα διεθνή στοιχεία προκύπτει ότι η τεχνολογία αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας των προσπαθειών τεκνοποίησης με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο Giles Palmer είναι ο διευθυντής του Εμβρυολογικού Τμήματος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του νοσοκομείου Μητέρα στην Αθήνα.
Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου του Leeds, υπήρξε μέλος της ομάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Royal Postgraduate Medical School στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου υπό τον Lord Professor Winston. Μετά την θέση του επιστημονικού συμβούλου στην πρώτη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ισλανδία (University Hospital, Reykjavik) ήρθε στην Ελλάδα το 1992.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), της Ένωσης Βιολόγων Επιστημόνων Αναπαραγωγής (ALPHA), αντιπρόεδρος της Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων Ελλάδος (ΠΕΚΕ) και του Σύνδεσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας (ΣΙΓΕ).
Κατέχει Πιστοποίηση του Senior Clinical Embryologist από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE – European Society for Human Reproduction and Embryology).
Η συνεργασία του με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έχει οδηγήσει σε πολλές δημοσιεύσεις γνωστών επιστημονικών περιοδικών σχετικά με την θέματα αναπαραγωγής συμπεριλαμβανομένου της προεμφυτευτικής διάγνωσης για τον έλεγχο κυστικής ίνωσης και β-θαλασσαιμίας. Είναι ιδρυτής του kosmogonia hellas, www.kosmogonia.gr.
Ciray HN et al, Time-lapse evaluation of human embryo development in single versus sequential culture media-a sibling oocyte study. J Assist Reprod Genet. 2012 Jun 20.