Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Τομπάζη

Φιλιππίδης Δημήτρης, Κυριακίδης Κυριάκος, Γυφτόπουλος Σταύρος, Μπελεγράτη Δήμητρα, Κατζουράκη Αγνή

14 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 509
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης παρουσιάζουν την προσωπικότητα και το έργο του, αναφερόμενοι σε ζητήματα και πτυχές, που ο καθένας τους γνωρίζει λόγω της σχέσης του με τον τιμώμενο.

Ε ι σ η γ η τ έ ς

Κυριάκος Κυριακίδης, αρχιτέκτων
Σταύρος Γυφτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Δήμητρα Μπελεγράτη, αρχιτέκτων
Αγνή Κατζουράκη, designer

Συντονισμός εκδήλωσης: Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.

 

Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες στις 10 Απριλίου 1939.

Σπουδές: Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. το 1962, αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο.

Επαγγελματική Δραστηριότητα:
-1963-65 Επιμελητής Ε.Μ.Π. στην έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων.
-1964-66 Θεωρητικές μελέτες και έρευνα σαν επιστημονικός βοηθός του Κ. Α. Δοξιάδη.
-1964-67 Συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Θ. Σαρτζετάκη.
-1963- Ίδρυσε το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

Κριτής, Επιτροπές:
-Έχει λάβει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς.
-Μέλος διαφόρων επιτροπών ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
-1994-96 Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.
-1997-99 2003- Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Strathclyde, Γλασκώβη. Επισκέπτης εξεταστής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.

Διαλέξεις, Συνέδρια:
-Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 24 κράτη στο εξωτερικό.

Είναι Μέλος:
-Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)
-Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)
-Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ)
-International Solar Energy Society (ISES)
-American Solar Energy Society (ASES) -Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ)
-Passive and Low Energy Architecture (PLEA) (Life Fellow)
-Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ) (Honorary Fellow)
-Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ)
-Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας

Διαγωνισμοί: Έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους ή διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Διακρίσεις:
-1991 Εκλέχθηκε Επίτιμο Μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ).
-1994 Τιμήθηκε με το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Βραβείο EUROSOLAR 1994.
-1995 Το Ηλιακό Χωριό 3 βραβεύθηκε με το βραβείο HABITAT II.
-1996 Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του τομέα της Παθητικής Ηλιακής Αρχιτεκτονικής στο 4ο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Denver, Η.Π.Α.
-1997 Βραβείο "Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας Μελετητή" από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ)
-1998 Βραβείο PLEA (Passive and Low Energy Architecture)

Εκθέσεις, Δημοσιεύσεις:
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχουν δημοσιευθεί αναφορές στο έργο του σε πολλά βιβλία και περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
-1991 Κλήθηκε μαζί με τους Δ. και Σ. Αντωνακάκη και Ν. Βαλσαμάκη να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιεννάλε της Βενετίας.
-1993 Εκδοση μονογραφίας για τα 30 χρόνια αρχιτεκτονικού έργου του γραφείου (Θέματα Χώρου και Τεχνών 24/1993) και παράλληλα αναδρομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
-1999 Προσωπική έκθεση ζωγραφικής στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα
-2002 Mονογραφία "Tombazis and Associates Architects. Less is Beautiful" της L` Arca Edizioni.
-2003 Ντοκιμαντέρ για το έργο του γραφείου "Το παιχνίδι της Αρχιτεκτονικής" για την εκπομπή Παρασκήνιο της ΝΕΤ.

Φιλιππίδης Δημήτρης Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Γεννημένος το 1938 πήρε δίπλωμα αρχιτέκτονα από το Πολυτεχνείο (1962) και εκπόνησε διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ΗΠΑ. Εργάστηκε στο Γραφείο Δοξιάδη (Αθήνα και Αμερική 1967-70) και κατόπιν μόνος του ή σε διάφορα σχήματα γραφείων στην Ελλάδα για αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες ως το 1995. Απασχολήθηκε πρόσθετα σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων (1990-2000) και διακρίθηκε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Δίδαξε πολεοδομία, κυρίως αστικό σχεδιασμό, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1975-2005), όπου σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής, και παράλληλα σε άλλα προγράμματα και επιμορφωτικά σεμινάρια (1979-90), ενώ έλαβε μέρος σε συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και εκπομπές μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Η πρώτη του δημοσίευση, με άλλους 4, αναφερόταν σε αυθαίρετο οικισμό της Αθήνας (Ekistics, 1966), μετά περιλήφθηκε στο Οικισμοί στην Ελλάδα (Ο. Δουμάνης – P. Oliver, επιμ., εκδ. Αρχιτεκτονικά Θέματα 1974). Μετέφρασε επίσης βιβλίο του Amos Rapoport (Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Πολιτιστικοί Παράγοντες, εκδ. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 1976· β΄ έκδ. επαυξημένη, Μέλισσα 2010).

Ακολούθησαν τα βιβλία: Νεοελληνική αρχιτεκτονική. Αρχιτεκτονική Θεωρία και Πράξη (1830-1980) σαν Αντανάκλαση των Ιδεολογικών Επιλογών της Νεοελληνικής Κουλτούρας (Μέλισσα 1984), Για την Ελληνική Πόλη (Θεμέλιο 1990), Είκοσι Θέσεις για την Πολεοδομία (Στιγμή 1990), Το Σκυρόδεμα στην Ελληνική Αρχιτεκτονική του Εικοστού Αιώνα (Τιτάν 1992), Μεσογειακά Σπίτια Ελλάδα (Gustavo Gili 1994), Η Ζωή και το Έργο του Αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885) (ΕΤΒΑ και ΥΠΠΟ 1995), Πέντε Δοκίμια για τον Άρη Κωνσταντινίδη (Libro 1997), Διακοσμητικές Τέχνες. Τρεις Αιώνες Τέχνης στην Ελληνική Αρχιτεκτονική (Μέλισσα 1998 και αγγλικά, Μέλισσα και Abrams 2000), Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα (Μέλισσα 2001), Προάστια και Εξοχές της Αθήνας του ’30 (Ολκός 2006), Αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις (Μέλισσα 2006), Νεοκλασικές πόλεις στην Ελλάδα (Μέλισσα 2007), Οικοδομικό τετράγωνο 19 (Alpha Bank 2009), Εφήμερη και αιώνια Αθήνα (ΠΙΟΠ 2009), Δημήτρης Πικιώνης, Οι ομιλίες του ’65 (Μέλισσα 2009), Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Αναφορά στον Ιππόδαμο (Μέλισσα 2015).

Επιμελήθηκε έξι τόμους του Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική (Μέλισσα, 1980-88), όπου συνέβαλε με εισαγωγικά άρθρα και μονογραφίες. Έγραψε εισαγωγή στην επανέκδοση του Το Σπίτι του Ροδάκη (Μ. Φάις, επιμ., Ακρίτας 1997), επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση Σπίτια του ’30. Μοντέρνα Αρχιτεκτονική στην Προπολεμική Αθήνα (Νηρεύς 1998). Συμμετείχε στο Die Architektur, die Tradition und der Ort (V.M. Lampugnani, επιμ., Wűstenrot Stiftung 2000). Επιμελήθηκε με τον Χ. Μπούρα το λεξικό τεχνικών όρων και βιογραφικών σημειωμάτων Αρχιτεκτονική (Μέλισσα 2013).

Επιμελήθηκε την έκθεση «Λύσανδρος Καυταντζόγλου», (ΕΙΑ, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη 1996). Συμμετείχε στην επιτροπή οργάνωσης της έκθεσης ελληνικής αρχιτεκτονικής στο DAM Φραγκφούρτης και συνέβαλε στον κατάλογό της (Prestel 1999). Σε συνεργασία με το σκηνοθέτη Γ. Σκοπετέα, έγραψε σενάρια για τα ντοκιμαντέρ Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί! (Μ. Μπενάκη 2004) και σειράς 13 ντοκιμαντέρ για ελληνική αρχιτεκτονική Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα (2010-11).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων γύρω από την ελληνική -παραδοσιακή και σύγχρονη- αρχιτεκτονική και πολεοδομία, καθώς και την αρχιτεκτονική εκπαίδευση. Ήταν μόνιμος συνεργάτης των ετήσιων περιοδικών Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου + Τεχνών (1972-2013), όπου επιμελήθηκε τέσσερα ειδικά αφιερώματα και τέσσερις μονογραφίες αρχιτεκτόνων· κράτησε τη στήλη αρχιτεκτονικής στο περιοδικό Αντί (1989-2008).

Κυριακίδης Κυριάκος Αρχιτέκτων

Ο Κυριάκος Κυριακίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου το 1937, είναι απόφοιτος (1963) του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Ασχολήθηκε ειδικά με τα θέματα των Νοσοκομειακών κτιρίων και συμμετείχε στα Συνέδρια που καλύπτουν το θέμα στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Είναι πρόεδρος της Μελετητικής Εταιρείας Γραφείο Μελετών Κ.Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε. 1963 – 1973, επιμελητής στην Έδρα της Οικοδομικής του Ε.Μ.Π. με καθηγητή τον Κυπριανό Μπίρη.

Το έργο του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα, κυρίως σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Νοσοκομείων. Μελέτες έργων του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις.

Διετέλεσε κριτής σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, θεμάτων κατοικίας που προκηρύχθηκαν με την πρωτοβουλία του περιοδικού ΔΟΜΕΣ, μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Γυφτόπουλος Σταύρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Σταύρος Γυφτόπουλος είναι Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση και Σύνθεση Αρχιτεκτονικού Έργου. Ερευνητικά δραστηριοποιείται σε θέματα ένταξης σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε περιοχές ιστορικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και επανάχρησης ιστορικών κτιρίων. Επίσης έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα αρχιτεκτονικής και μετασχηματισμών κατά την εξέλιξη του θεατρικού χώρου. Έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο, συνεργασίες και συμμετοχές σε 29 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με 19 διακρίσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα θεωρητικού περιεχομένου, συμμετείχε σε συνέδρια και σεμινάρια με ανακοινώσεις, συμμετείχε με έργο ή συνεργασίες σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχει επιμεληθεί ο ίδιος εκθέσεις αρχιτεκτονικής με τους αντίστοιχους καταλόγους τους.

Μπελεγράτη Δήμητρα Αρχιτέκτων

Η Δήμητρα Μπελεγράτη αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992. Στη συνέχεια φοίτησε με υποτροφία από το ΙΚΥ στην Ecole d’ Architecture de Paris La Villette UP6. Από το 1995 είναι συνεργάτης του Γραφείου Τομπάζη, για το οποίο έχει εκπονήσει ως υπεύθυνη αρχιτέκτων πληθώρα μελετών για έργα κάθε τυπολογίας και κλίμακας στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Εκτός από την αρχιτεκτονική, ασχολείται ενεργά με το interior design και την επιλογή έργων τέχνης για τα έργα που μελετά. Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου γ’ τάξης στις κατηγορίες αρχιτεκτονικές και ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες. Τα ενδιαφέροντά της εκτείνονται στις καλές τέχνες, το χορό, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, για τα οποία ενημερώνεται συστηματικά. Είναι μέλος του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ.

Κατζουράκη Αγνή Designer

Η Αγνή Κατζουράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε ζωγραφική στη Slade School of Fine Arts του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου, το διάστηµα 1953-1956.

Από το 1962 συνεργάζεται ως Art Director µε τον Μιχάλη Κατζουράκη και τον Φρέντυ Κάραµποττ στο «Διαφηµιστικό Κέντρο Αθηνών Κ&Κ» και δηµιουργεί ένα πλήθος από αφίσες, τουριστικά έντυπα τόπων και αρχαιολογικών χώρων, θεατρικά προγράµµατα, βιβλία και εξώφυλλα βιβλίων, λογότυπους και διαφηµιστικές καταχωρίσεις.

Για τρεις συνεχείς χρονιές της απονέµεται το βραβείο Rizzoli (Mιλάνο): το 1964 για την ασπρόµαυρη καταχώριση της Mobil Oil, το 1965 για της EL AL και το 1966 για έγχρωµη της φίρµας «Κατράντζος Γυναικεία Μόδα», ενώ έχει λάβει και πολλές άλλες διακρίσεις.

Από το 1978 συµµετέχει στο γραφείο «ΑΜΚ Αρχιτέκτονες & Διακοσµητές», που ίδρυσε ο Μιχάλης Κατζουράκης το 1974. Έκτοτε η Αγνή Κατζουράκη εξειδικεύεται στο σχεδιασµό εσωτερικών χώρων.

Από το 2013 έως τώρα ασχολείται µε τα εικαστικά.

Σχετικές ομιλίες