Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το βίωμα και η επινόηση του: γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες

Μιχαλοπούλου Αμάντα, Λυμπεροπούλου Κατερίνα

8 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 362
Ομιλητές
Μιχαλοπούλου Αμάντα
Λυμπεροπούλου Κατερίνα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
08/05/2019

Διάρκεια
00:49:01

Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)

Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος

Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Καταθέσεις Πολιτισμού, βίωμα, μυθιστόρημα, μυθιστορηματικός ήρωας, λογοτεχνία, συγγραφέας

Στην τρίτη και τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου των Καταθέσεων Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου συνομίλησε με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου. Το θέμα της συζήτησής τους ήταν «Το βίωμα και η επινόησή του: Γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες».

Σε σχέση με το θέμα, η Αμάντα Μιχαλοπούλου απάντησε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει μυθιστορηματικοί ήρωες, αφού κανείς δεν ζει μια ζωή τόσο βαρετή που να μην μπορεί να γίνει μυθιστόρημα. Και, ότι ακόμη κι αν δεν είμαστε σε θέση να γράψουμε αυτό το μυθιστόρημα, είμαστε σε θέση όλοι, ως έναν βαθμό, να επινοούμε την καθημερινότητά μας, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωσή της, ενίοτε με μυθιστορηματικούς όρους. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να είμαστε συμφιλιωμένοι με το παρόν μας και να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι ζούμε – μια επίγνωση που συνήθως αποκτούμε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό είναι σημαντική η λογοτεχνία: επειδή μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα ζήσουμε.

Σε ερώτηση της Κατερίνας Λυμπεροπούλου αν ζούμε για τους άλλους, η Αμάντα Μιχαλοπούλου απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτινάξεις τον ζυγό του βλέμματος του άλλου, ιδίως όταν είσαι γυναίκα. Είναι θέμα απόφασης και η μεγαλύτερη απόφαση, όπως είπε η συγγραφέας, αφορά το αν θα αποφασίσει κάποιος να είναι ελεύθερος ή σκλάβος σε κάποιον ή κάτι.

Όσον αφορά τη σχέση ενός συγγραφέα με τους συγγραφείς που προηγήθηκαν από αυτόν ή έπονται, η Αμάντα Μιχαλοπούλου είπε ότι πρόκειται για ένα περίεργο κύκλωμα οικογενειακών σχέσεων. Κάποιοι συγγραφείς μπορεί να θεωρηθούν πατέρες ή μητέρες ενός σύγχρονου συγγραφέα και άλλοι διάδοχοί του. Γεγονός όμως είναι ότι οι συγγραφείς συνδιαλέγονται συνεχώς με άλλους συγγραφείς, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα βιβλία τους, επιστρέφοντας ολοένα σε αυτά, σημειώνοντας, σχολιάζοντας… Είναι πράγματα που, όπως και τη συγγραφή, η Αμάντα Μιχαλοπούλου προτιμά να κάνει την αυγή, τότε που το μυαλό της είναι καθαρό και δημιουργικό. Τότε που υπάρχει χρόνος να ανοίξει τον υπολογιστή της και να ξεφυλλίσει τις σημειώσεις που κράτησε στα μπλοκάκια που έχει γι’ αυτόν τον σκοπό. Τότε που ίσως την επισκέπτεται η έμπνευση και της υποδεικνύει τον επόμενο μυθιστορηματικό της ήρωα…

Μιχαλοπούλου Αμάντα Συγγραφέας

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1966. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στο Παρίσι. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Καθημερινή (1990-2008). Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω" για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005), καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). To Θα ήθελα ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Best Book in Translation του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση το διήγημά της «Μεσοποταμία» στον τόμο Best European Fiction 2018 (Dalkey Archive).

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα και στην Artens.

Ιστότοπος της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Λυμπεροπούλου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Βήμα και την Απογευματινή. Συνεργάζεται με το ενημερωτικό site TheTOC. Είναι μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με το φωτογράφο Robert McCabe συνυπογράφουν την ελληνική (Πατάκης/2018) και διεθνή (Abbeville Press/2019) έκδοση του βιβλίου «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων».

Σχετικές ομιλίες