Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το βλέμμα του κατακτητή: Η Ελλάδα στις φωτογραφίες 1941-1944. Γερμανοί αρχαιολόγοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Kankeleit Alexandra

12 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:26:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 877
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε διεθνή ημερίδα με τίτλο «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα στις φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών» σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 12 Απρίλιου 2019, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Διακεκριμένοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιχείρησαν να αναδείξουν πτυχές ενός μέχρι πρόσφατα εντελώς άγνωστου υλικού που είναι οι επαγγελματικές και ερασιτεχνικές φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών την περίοδο της Κατοχής. Οι ανακοινώσεις εστίασαν στον ρόλο της προπαγάνδας, στον έλεγχο της δημιουργίας δημόσιων και ιδιωτικών εικόνων, στη συμβολή του υλικού αυτού στην ιστορική έρευνα και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης.

Η διεθνής ημερίδα πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής στη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου», στο Φετιχιέ Τζαμί, αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς (έως 30 Ιουνίου 2019).

Συνεδρία ΙΙ: Λογοκρισία και Προπαγάνδα

Dr Alexandra Kankeleit, Δρ Αρχαιολογίας, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
Το βλέμμα του κατακτητή: Η Ελλάδα στις φωτογραφίες 1941-1944
Γερμανοί αρχαιολόγοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Ακρόπολη των Αθηνών -το πλέον διάσημο σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας- καταλήφθηκε από γερμανικές δυνάμεις κατοχής αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα. Ήδη από τις 27 Απριλίου 1941 η σημαία με τη σβάστικα υψώθηκε ακριβώς μπροστά από τον Παρθενώνα -όπως αποδεικνύουν πολυάριθμες γερμανικές φωτογραφίες προπαγάνδας της εποχής. Ακολούθησαν εκατοντάδες ξεναγήσεις και φωτογραφίσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και υπάλληλοι του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Στην ομιλία μου θα επικεντρωθώ σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Έχω επιλέξει άγνωστες μέχρι τώρα φωτογραφίες, προκειμένου να εξετάσω τον ρόλο που οι Γερμανοί αρχαιολόγοι διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Την εισήγηση διαβάζει ο αρχαιολόγος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Δημήτρης Γρηγορόπουλος

Kankeleit Alexandra Δρ. Αρχαιολογίας, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Η Alexandra Kankeleit, αρχαιολόγος με εξειδίκευση στη μελέτη των ρωμαϊκών ψηφιδωτών, είναι από το 2016 μέρος του εκτεταμένου προγράμματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Αθήνα και Βερολίνο) με τον τίτλο «Η ιστορία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου του Εθνικοσοσιαλισμού». Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει εξετάσει βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές και στις δύο χώρες, που τεκμηριώνουν τις δραστηριότητες των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα, από το 1933 έως το 1944. Κατάλογος των πρόσφατων δημοσιεύσεών της είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της Alexandra Kankeleit.

Ιστότοπος της Alexandra Kankeleit

Σχετικές ομιλίες