Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Βυζάντιο μέσα από την οπτική των διεθνών του σχέσεων στο Παγκόσμιο Σύστημα του Ύστερου Μεσαίωνα (13ος-15ος αιώνας)

Μεργιαλή – Σαχά Σοφία

6 Μαρτίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 71
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μεργιαλή – Σαχά Σοφία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/03/2025

Διάρκεια
00:49:49

Εκδήλωση
Kύκλοι διαλέξεων με τίτλο ‘’Γύρω από το Βυζάντιο’’

Χώρος
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Διοργάνωση
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
Βυζάντιο, Διεθνείς Σχέσεις, Ύστερος Μεσαίωνας, παγκόσμιο σύστημα

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανακοινώνει την καθιέρωση κύκλου διαλέξεων με τίτλο "Γύρω από το Βυζάντιο" και διοργάνωσε, την Πέμπτη 6 Mαρτίου, την πρώτη διάλεξη της καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σοφίας Μεργιαλή – Σαχά, με θέμα: "Το Βυζάντιο μέσα από την οπτική των διεθνών του σχέσεων στο Παγκόσμιο Σύστημα του Ύστερου Μεσαίωνα (13ος-15ος αιώνας)".

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Βυζάντιο, τόσο για τη σημασία του στη διαμόρφωση πολιτικής, ως η πρώτη μεγάλη Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία με παγκόσμια εμβέλεια, όσο και για το μεγάλο βάρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς, μέσα από τον φιλολογικό πλούτο της συνέχειας της Ελληνικής γλώσσας και της μοναδικότητας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής του.

Διακεκριμένοι επιστήμονες επιχειρούν να αναδείξουν το Βυζάντιο με σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση, συμβάλλοντας στην κατανόηση μιας από τις μακρύτερες και πολυπλοκότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας.

Κάθε ομιλία είναι αυτόνομη και αφορά σε διαφορετικά και διακριτά πεδία της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και Τέχνης, της Φιλολογίας και της Φιλοσοφίας, αλλά και αυτής της συντήρησης και αναστήλωσης.

Το Βυζάντιο μέσα από την οπτική των διεθνών του σχέσεων στο Παγκόσμιο Σύστημα του Ύστερου Μεσαίωνα (13ος-15ος αιώνας)

Μέσα από μία περιήγηση στον κόσμο του Ύστερου Μεσαίωνα από το βορειότερο άκρο της Αγγλίας μέχρι την Κίνα αναλύεται το διεθνές περιβάλλον με πυρήνα το Βυζάντιο τους δύο τελευταίους αιώνες της ιστορικής του πορείας (1261-1453). Ο στόχος της διάλεξης είναι τριπλός: 1) Να δώσει το στίγμα και την προοπτική μιας ιστορικής θεώρησης των διεθνών σχέσεων. 2) Να παρουσιάσει το Παγκόσμιο Σύστημα του Ύστερου Μεσαίωνα ως κινητήρια δύναμη της ιστορικής διαδικασίας και ως πλαίσιο ανάλυσης των διεθνών εξελίξεων. 3) Να προβάλλει το Βυζάντιο μέσα από μία νέα οπτική: αυτή των διεθνών του σχέσεων σε αναζήτηση σύγκλισης και συνύπαρξης με τον κόσμο γύρω του.

Μεργιαλή – Σαχά Σοφία Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Η Σοφία Μεργιαλή-Σαχά είναι Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το διδακτορικό της στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris-I. Η ερευνητική της εμπειρία διαμορφώθηκε διαδοχικά στην ερευνητική ομάδα του Λεξικού της Μεσαιωνικής Γλώσσας (1100-1669) του Ε. Κριαρά, στο Institut National des Langues et Ciνilisations Orientales, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και στο Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies (Harvard University). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας. Από το 2012 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος των επιστημονικών Εταιρειών Byzantine Studies Conference (USA and Canada) και της Canadian Committee of Byzantinists. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και της Εταιρείας Έρευνας των σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αμερική και τον Καναδά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο Ύστερο Βυζάντιο (11ος-15ος αι.) σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τους διανοουμένους, τη διπλωματία, μορφές κοινωνικής παρέκκλισης, τον ρόλο των αγίων στη βυζαντινή κοινωνία, την πειρατεία, το δουλεμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις.

Έχει εκδώσει μελέτες και άρθρα, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και τις ακόλουθες τρεις μονογραφίες:

1. L’enseignement et les lettrés pendant l’époque des Paléologues (1261-1453), Αθήνα 1996.
2. Γράφοντας ιστορία με τους αγίους. Από την κοινωνία των αγίων στην κοινωνία των Παλαιολόγων (1261-1453), Αθήνα 2014.
3. Το Βυζάντιο στο ‘θέατρο της Οικουμένης’ τον Ύστερο Μεσαίωνα. Πολιτική ιδεολογία, πολιτική υπόσταση και διεθνείς σχέσεις του Κράτους των Παλαιολόγων, Αθήνα 2024.

Σχετικές ομιλίες