Λαμπρινουδάκης Βασίλειος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/03/2019
Διάρκεια
00:13:04
Εκδήλωση
Κοιμώμενα θέατρα σε τροχιά αφύπνισης
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων, αρχαίο θέατρο, ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, διαχείριση αρχαίων θεάτρων
«Κοιμώμενα θέατρα σε τροχιά αφύπνισης» – επιστημονική συνάντηση για το Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνής επιστημονική συνάντηση για το Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Κοιμώμενα θέατρα σε τροχιά αφύπνισης» και θέμα της ήταν η παρουσίαση περιπτώσεων αποκάλυψης και ανάδειξης αρχαίων θεάτρων εντός πυκνού αστικού ιστού, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία και τα οποία έχουν αποδοθεί ή πρόκειται να αποδοθούν σε χρήση. Στόχος της εσπερίδας ήταν να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για την ανταλλαγή εμπειριών, δυνατοτήτων λύσεων και τεχνογνωσίας για τη δύσκολη αυτή περίπτωση διαχείρισης αρχαίων θεάτρων.
Το Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων στοχεύει στο σχεδιασμό ενός «πρότυπου» μοντέλου συνεργασίας, με διεθνή χαρακτήρα, με αντικείμενο τη διαχείριση, προστασία, ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Πρώτο βήμα της συνεργασίας είναι η καταγραφή και διαρκής επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαίων θεάτρων που εντοπίζονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου. Για την αποτελεσματική διάχυση της γνώσης που θα προκύπτει από αυτήν στους πολίτες του κόσμου, είναι σε εξέλιξη η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα φιλοξενεί και θα προβάλει το επιστημονικό υλικό που θα παράγεται.
Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).