Χανιώτης Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/06/2021
Διάρκεια
00:50:09
Εκδήλωση
Το δημόσιο μουσείο στην Ελλάδα. Φαντασιώσεις και Προοπτικές
Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
δημόσιο μουσείο, μουσείο, Ελλάδα
Ο Άγγελος Χανιώτης (Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), μίλησε στην αυλή του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε μια από τις πρώτες – αν όχι στην πρώτη – εκδηλώσεις λόγου που πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία κοινού μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.
Η Διάλεξη του καθηγητή Χανιώτη είχε τον τίτλο «Το δημόσιο μουσείο στην Ελλάδα. Φαντασιώσεις και Προοπτικές», ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που τη φιλοξένησε, ήταν και ο διοργανωτής της εκδήλωσης.
O Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Princeton.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας το 1984 και υφηγητής το 1992. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, όπου χρημάτισε και Αντιπρύτανης και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών στο Πρίνστον.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών άρθρων, επιμελειών και μονογραφιών σχετικά με ζητήματα επιγραφικής, της ιστορίας του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ανατολικών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ και χρόνια είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετάει το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Καλαπόδι Φθιώτιδας και την Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος). Από το 1998 είναι εκδότης του Supplementum Epigraphicum Graecum.
Διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα «Το συναίσθημα ως κοινωνικό και πολιτισμικό μόρφωμα: το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας» (Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, 2009-2013) και συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης και βραβεύθηκε με το βραβείο του κοινού ως η καλύτερη έκθεση παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.