Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το ελληνικό σύστημα αναγνώρισης μουσείων

Χατζηνικολάου Τέτη

18 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 865
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας γίνεται μια σύντομη αναδρομή στους λόγους που οδήγησαν στη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης των ελληνικών μουσείων που δεν ανήκουν στο Δημόσιο (Ν. 3028/2002, άρθρο 45)  και αναλύεται το περιεχόμενο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.
 

Το δεύτερο και ουσιαστικότερο μέρος επικεντρώνεται στις προϋποθέσεις αναγνώρισης μουσείων, καθώς και στη διαδικασία αναγνώρισης που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: τον προέλεγχο, τον έλεγχο, την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης. Παρουσιάζονται επίσης τα υποστηρικτικά εργαλεία της διαδικασίας (έντυπα προελέγχου και ελέγχου). Ακολουθεί σύντομη αναφορά στα προνόμια και στις υποχρεώσεις που έχουν τα αναγνωρισμένα μουσεία.
 

Η ομιλία κλείνει με τη διατύπωση της άποψης ότι η εφαρμογή ενός συστήματος αναγνώρισης των μουσείων και στη χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη. Θα εξασφαλίσει στα μουσεία βιωσιμότητα, θα τα βοηθήσει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, θα τα ωθήσει να σχεδιάζουν καλύτερα τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητές τους, να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας, να συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και κυρίως να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά.

Χατζηνικολάου Τέτη Ιστορικός - Λαογράφος - Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ - Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Η Tέτη Xατζηνικολάου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ ’όπου έλαβε πτυχία Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Τέχνης) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Τέχνη και Πολιτισμός) με υποτροφίες του Ιταλικού και του Βελγικού Κράτους αντίστοιχα. Από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ιστορίας (DEA). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα προστασίας της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς (1978- 2011). Διετέλεσε προϊσταμένη τμήματος στη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου με αρμοδιότητα τα Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία και τις Συλλογές (1993-1997) και Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-2011). Άρθρα και εργασίες της σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μουσεία νεοελληνικού πολιτισμού και τη μουσειοπαιδαγωγική έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει ειδικά ασχοληθεί με θέματα Διεθνών Οργανισμών.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Σχετικές ομιλίες