Δεριζιώτης Λάζαρος
Κουγιουμτζόγλου Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/05/2013
Διάρκεια
45:38
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων "Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία"
Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Περραιβική Τριπολίτης, παλαιοχριστιανική εποχή, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, Ελασσόνα Λαρίσσης
Η 7η Ε.Β.Α. διεξήγαγε αρχαιολογικές έρευνες από το 1996 έως το 2010 στη βόρεια περιοχή του Ν. Λαρίσης και συγκεκριμένα στην Επαρχία Ελασσόνας, Αποκαλύφτηκαν συνολικά επτά παλαιοχριστιανικές βασιλικές και μία της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Στη περιοχή της Δολίχης Λιβαδίου οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως, εκτός των τριών παλαιοχριστιανικών βασιλικών και στοιχεία σημαντικά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, όπως μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφεται « ..η πόλις των Δολιχαίων…» που αποδεικνύει την ύπαρξη της ρωμαϊκής αυτής πόλεως η οποία συνεχίζεται να υφίσταται στον ίδιο χώρο και κατά την παλαιοχριστιανική εποχή.
Στη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, όπου τοποθετείται η αρχαία Περραιβική Τρίπολις, για πρώτη φορά έρχονται στο φως πληροφορίες και αποδείξεις περί υπάρξεως ζωής για την οποία μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τίποτα αλλά και ούτε αναφέρονται από τις λιγοστές πηγές.
Οι αρχαιολογικές αυτές έρευνες της 7ης Ε.Β.Α. συμβάλλουν στο να γραφτεί η ιστορία του χώρου αυτού η οποία μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστη.
Ο Λάζαρος Δεριζιώτης είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 1970 εντάχθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε επί 33 ολόκληρα χρόνια, στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αρχικά μέχρι το 1973, απ’ όπου μετατέθηκε στη νεοϊδρυθείσα τότε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας (αργότερα 7η Ε.Β.Α.), η οποία κάλυπτε μία περιφέρεια 6 νομών της Θεσσαλίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδος.
Η κύρια απασχόλησή του είναι η μεταβυζαντινή ζωγραφική του 16ου αιώνος και ιδιαιτέρως των Μονών των Μετεώρων, καθώς επίσης και των μνημείων της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Τη διετία 1980-82 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού φοίτησε στο FREIE UNIVERSITÄT του Βερολίνου όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τη ζωγραφική των Μονών Μ. Μετεώρου, Ρουσάνου (Μετεώρων) και Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου της Πύλης των Τρικάλων.
Στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρέμεινε μέχρι την ημερομηνία της συνταξιοδότησής του το Σεπτέμβριο του 2003.
Έλαβε μέρος σε πολλά Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια.
Ο Σπύρος Κουγιουμτζόγλου γεννήθηκε στο Βόλο το 1962.
Σπούδασε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου LA SAPIENZA της Ρώμης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Η διπλωματική του εργασία στην έδρα της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας με τον Καθηγητή Sandro Stucchi είχε θέμα: “Η πόλη της Ασπένδου κατά την αρχαία περίοδο”.
Ως αρχαιολόγος της 7ης και 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εργάστηκε από το 1991 έως σήμερα σε πολλές ανασκαφές.
Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή.