Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το εμπορικό δίκαιο ως εργαλείο ανάπτυξης

Μαρίνος Μιχαήλ-Θεόδωρος, Τριανταφυλλάκης Γεώργιος, Τζουγανάτος Δημήτρης, Γκόρτσος Χρήστος, Περάκης Ευάγγελος

5 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 102:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4167
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το τρίτο στη σειρά Νομικό Συμπόσιο που φιλοξένησε το Megaron Plus πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου 20120 και επικεντρώθηκε στο ρόλο του Εμπορικού Δικαίου ως μοχλού ανάπτυξης στον τόπο μας.

Διακεκριμένοι καθηγητές, προσκεκλημένοι του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την συνδρομή του εμπορικού δικαίου στην ατομική και συλλογική πρόοδο, τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ως πρώτος ομιλητής, ο Μιχ.-Θεοδ.Μαρίνος, Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναλύει την “Ετοιμότητα του ελληνικού εμπορικού δικαίου για αντιμετώπιση της κρίσης.” Ακολουθεί ο Γεώργιος Τριανταφυλλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τις προτάσεις του για “Ρύθμιση των αγορών: Συμφέρον του ατόμου ή γενικό συμφέρον;”. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Τζουγανάτος εισηγείται την “Εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη”, ενώ ο Χρήστος Γκόρτσος, Αν.Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει τις απόψεις του πάνω στο θέμα “Χρηματοπιστωτικό δίκαιο και σταθερότητα.” Το Συμπόσιο κλείνει ο Ευάγγελος Περάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύοντας την “Νομοθέτηση στο εμπορικό δίκαιο”.

Μαρίνος Μιχαήλ-Θεόδωρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος γεννήθηκε το 1954. Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Μέλος του Δ.Σ.Α. από το 1979.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Είναι Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής – Τμήμα Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου των Επιχειρήσεων (από το 1996 μέχρι σήμερα).

Υπήρξε Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του νόμου 2121/1993 για το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στο δίκαιο των σημάτων, Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τους ιδιωτικούς συνεταιρισμούς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (2002-2005), Σύμβουλος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών (1991-1995).


Συμμετοχή σε επιστημονικές ενώσεις:

Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, International Association of Industrial Property (AIPPI),International Association of Copyright Protection (ALAI), International Association for the Advancement of Teaching and Research in Intellectual Property (ATRIPS), Μέλος της Ελληνογερμανικής Ένωσης Δικηγόρων (Αμβούργο).

Ειδικαύεται στο Δίκαιο των συμβάσεων, το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ανταγωνισμού, ενέργειας, το δίκαιο των εταιριών και των δημοσίων συμβάσεων, το δίκαιο της πτώχευσης και της εξυγίανσης επιχειρήσεων, τη Διαιτησία (ιδίως ICC).

Τριανταφυλλάκης Γεώργιος Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Γεώργιος Τριανταφυλλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντής του Τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Tübingen.

Τζουγανάτος Δημήτρης Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Δημήτρης Τζουγανάτος είναι Τακτικός Καθηγητής του εμπορικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976), Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Tόbingen, Γερμανία (1982), LL.M. Πανεπιστημίου Michigan, ΗΠΑ (1985), Υπότροφος Friedrich-Naumann-Stiftung (1979-1982), William F. Cooke (1984-1985).

Διδάσκει, μεταξύ άλλων το Εμπορικό Δίκαιο και τα Ειδικά Θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε προπτυχιακό επίπεδο και το Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Δίκαιο και το Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Ανταγωνισμού στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (κατεύθυνση: Εμπορικό Δίκαιο).

Υπήρξε Μέλος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (ν. 1934/91 που τροποποίησε τον ν.703/77, ν. 1961/91 για την προστασία των καταναλωτών και ν. 2532/97 που κύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη διεθνή πώληση κινητών πραγμάτων), Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πτώχευση (1993), Μέλος της Επιτροπής Κωδικοποίησης του Δικαίου της Κεφαλαιογοράς (1998-2000). Είναι Μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου (Advisory Board) του γερμανικού νομικού περιοδικού Zeitschrift fόr Wettbewerbsrecht (ZweR), Μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Eπαγγελματική δραστηριότητα: Από το 1991: Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Από τον Ιούνιο 1995-Μάρτιο 1999 μέλος και από τον Ιούνιο 2000-Οκτώβριο 2003 Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από τον Οκτώβριο 2003- Ιούλιο 2004 Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΟΤΕ και από Ιούλιο 2004 μέχρι Ιούνιο 2006 Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων ΟΤΕ.. Από τον Ιούλιο 2006 - Ιανουάριο 2008 Νομικός Σύμβουλος EFG Eurobank.

Συμμετοχές σε επιστημονικά σωματεία: Α’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Gesellschaft fόr Rechtsvergleichung και της Union des Avocats Europeens.

Γκόρτσος Χρήστος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-1998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Χ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου. Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλος του Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων: Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.

Περάκης Ευάγγελος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ευάγγελος Περάκης είναι Τακτικός Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1969). ΤΟ 1973 απέκτησε το Diplοme d’etudes Superieures, Paris II. Είναι Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών («Ενοχικές δεσμεύσεις του δικαιώματος ψήφου του μετόχου») (1977).

Υπήρξε μέλος του Δευτεροβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου Σημάτων, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέλος των επιτροπών εξετάσεων υποψηφίων παρέδρων, μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, και (μαζί με τον καθ.κ.Ι.Γ.Σχινά) έλληνας εκπρόσωπος στην ομάδα εργασίας της ΕΚ με σκοπό την εκπόνηση κοινοτικής σύμβασης για την πτωχευτική δικαιοδοσία και την αναγνώριση των πτωχευτικών αποφάσεων στην Κοινότητα. Μέλος διαφόρων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και Πρόεδρος της Επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαίου της ανώνυμης εταιρίας (2005-2007). Είναι μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, αντιπρόεδρος της Εταιρίας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς, μέλος της International Academy of Comparative Law, του European Corporate Governance Institute (ECGI), της Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της Association Europeenne pour le Droit Bancaire et Financier και διαφόρων άλλων επιστημονικών ενώσεων. Μέλος της ομάδας για την εκπόνηση ευρωπαϊκού πρότυπου νόμου για την ανώνυμη εταιρία («European Model Company Law Group»). Είναι διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και των Εταιριών» (ΔΕΕ). Μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος Μελέτης του Δικαίου των Επιχειρήσεων. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Δικηγορεί από το 1971 σε θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου.

Σχετικές ομιλίες

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας 01:34:42

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας

Μασουράκης Μιχάλης Βλάχος Γιώργος Σιγάλα Μαριάννα Χρήστου Ευάγγελος Μπρας Ιωάννης Γράτσος Γεώργιος Διακουλάκη Δανάη Στάθης Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική