Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το έντεχνο ελληνικό τραγούδι ως δύναμη επιρροής στη μεταπολεμική ιστορία της ελληνικής μουσικής

Μπακαλάκος Θωμάς

22 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1695
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καθώς η µουσική είναι συνυφασµένη µε τη ζωή του ανθρώπου και αποτελεί δυνατή συνιστώσα διαµόρφωσης του πολιτισµού, το τραγούδι, ως κυρίαρχο είδος µουσικής µε άµεση απήχηση στην πλειοψηφία του λαού, επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη της µουσικής σε όλες της τις εκφράσεις και συµβάλει θετικά ή αρνητικά στη διαµόρφωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι ενός τόπου, ανάλογα µε τη θεµατολογία του, τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τον τρόπο εµπορικής εκµετάλλευσης των ηχογραφήσεων και των εκτελέσεών του. 

Στην πατρίδα µας µε βάση στήριξης το δηµοτικό τραγούδι, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, µε συνέχεια που ποτέ δεν διακόπηκε, οι ταλαντούχοι λαϊκοί δηµιουργοί έφτιαξαν τραγούδια που αποτελούν πλέον το νέο υλικό στην µουσική µας παράδοση. 
 

Με την εµφάνιση του λεγόµενου «έντεχνου τραγουδιού» και τον τρόπο µε τον οποίο αξιοποιήθηκε αυτό εµπορικά, διάφορες µορφές σύγχυσης και αποπροσανατολισµού εισήχθησαν στην µουσική πορεία της χώρας. Παράλληλα, ενώ η παραγωγή σε είδη λόγιας µουσικής που θα µπορούσαν να προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας, ήταν σηµαντική, η προβολή αυτών των δηµιουργών και των έργων τους ήταν ελάχιστη. 
 

Από την άποψη αυτή το ελληνικό τραγούδι, από τον πόλεµο και ύστερα δεν επηρέασε θετικά την ελληνική µουσική στο σύνολό της. Παρ' όλα αυτά κάποια τραγούδια συγκίνησαν πραγµατικά το λαό κι αυτό είναι µια αναµφισβήτητη αλήθεια. 

(Η βιντεοσκόπηση της συγκεκριμένης ομιλίας παραχωρήθηκε στο Blod από το αρχείο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»)

Μπακαλάκος Θωμάς Συνθέτης

Γεννήθηκε το 1948 στην Κυψέλη Καρδίτσας. Σπούδασε µουσική και µαθηµατικά στην Αθήνα. Τα κύρια µέσα διεύρυνσης των µουσικών γνώσεων του σε όλα τα µουσικά συστήµατα, ήταν και είναι η µελέτη της παρτιτούρας των έργων µεγάλων σύγχρονων και παλαιοτέρων Ελλήνων και ξένων συνθετών, αλλά και η συνεχής έρευνα στη µουσική.

Στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού εξέδωσε πέντε θεµατικούς κύκλους τραγουδιών του και συνεργάστηκε µε πολλούς γνωστούς ερµηνευτές. Έχει γράψει µουσική για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηµατογράφο. Στο χώρο της λόγιας µουσικής έγραψε έργα για µεγάλα συµφωνικά σύνολα, έργα για µικρότερα σύνολα και έργα για σόλο όργανο. Εκδόθηκανα σε CD τρία έργα του µε τον γενικό τίτλο:

THOMAS BAΚALAKOS THREE PIECES FOR STRING QUARTET σε ηχογράφηση µε το NEW HELLENIC QUARTET. Μεταξύ των έργων του είναι τα: «ΙΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ» - ορατόριο, «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» -ορατόριο, «ΘΕΤΙΔΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ» - όπερα σε τρεις πράξεις, «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ»- έργα µουσικής δωµατίου και άλλα.

Διετέλεσε µέλος της επιτροπής πολιτισµού της Κ.Ε.Δ.Ε.(Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδας), της καλλιτεχνικής επιτροπής των Μουσικών Γυµνασίων και Λυκείων Ελλάδας, µέλος της Α.Σ.Γ.Μ.Ε.(Ανώτατη Συνοµοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας). Είναι ο πρόεδρος και ιδρυτής του διαγωνιστικού «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωµατίου» (Π.Φ.Μ.Δ.) σύγχρονης µουσικής. Έργα του έχουν παιχτεί από διακεκριµένα µουσικά σύνολα και µεγάλες συµφωνικές ορχήστρες.

Σχετικές ομιλίες