Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στη διαδικασία της Αναγνώρισης

Μαζαράκης - Αινιάν Φίλιππος

29 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 473
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία», με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του συστήματος αναγνώρισης μουσείων κατά το άρθρο 45 του Ν. 3028/2002 (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30-9-2011 Υ.Α., ΦΕΚ 2385/Β′/ 26.10.2011). 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του συστήματος αναγνώρισης (πιστοποίησης) μουσείων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, καθώς και η ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς το θέμα.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Υπουργική Απόφαση.

Μαζαράκης - Αινιάν Φίλιππος Επιμελητής, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και εξειδίκευση στην προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Leuven Βελγίου). Εργάζεται ως επιμελητής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος), υπεύθυνος των συλλογών σχεδίων και όπλων. Ασχολείται επίσης με τη συγκριτική νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και εκθέσεις πάνω στα αντικείμενα αυτά. Υπεύθυνος ανάπτυξης και συντονισμού των ψηφιακών δικτύων και μέσων του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Αντιπρόεδρος (τέως πρόεδρος) της Διεθνούς Ενώσεως Μουσείων Ιστορίας (IAMH) και ταμίας του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, καθώς και παλαιότερα του ICMAH (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλογών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ICOM). Με τις ιδιότητες αυτές έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση σειράς διεθνών επιστημονικών συναντήσεων σε κοινωνικά θέματα αιχμής.

Σχετικές ομιλίες