Μαζαράκης - Αινιάν Φίλιππος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
31/05/2013
Διάρκεια
00:15:20
Εκδήλωση
Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών σε Περίοδο Κρίσης
Χώρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
ΠΜΣ Πολιτιστική Διαχείριση - Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
οικονομική κρίση, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της διημερίδας "Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών σε Περίοδο Κρίσης" που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Πολιτιστική Διαχείριση του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η σύνοψη της ομιλίας, όπως δημοσιεύθηκε στο Πρόγραμμα της Διημερίδας:
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσειακά ιδρύματα στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται από το κράτος ως εθνικό ίδρυμα, παρά την αυστηρώς ιδιωτικού δικαίου ταυτότητά του, και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό βάσει απόφασης της Βουλής των Ελλήνων. Έχει πάντοτε διαφυλάξει την οικονομική του αυτοτέλεια και την αυτονομία στις πολιτικές του. «Θεματοφύλακας» της σύγχρονης Ελληνικής εθνικής ταυτότητας, έχει επιλέξει πάντοτε να κινείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, μονίμως ανανεούμενο χωρίς πειραματικές εξάρσεις. Ο χαρακτήρας του αυτός το έχει καταστήσει λιγότερο προβεβλημένο από άλλα ιδρύματα. Όμως στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, παρά τις τεράστιες περικοπές, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ποιότητα και ποσότητα του έργου του αλώβητη. Συγκεκριμένοι παράγοντες της εσωτερικής του διάρθρωσης, και μακροχρόνιες επιλογές της πολιτικής του το κατέστησαν ανθεκτικό, ενώ συγκεκριμένες κινήσεις επαναπροσδιορισμού των σχέσεών του με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του, και προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησής του, τού επιτρέπουν να συνεχίζει το παραγωγικό του έργο.
Σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και εξειδίκευση στην προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Leuven Βελγίου). Εργάζεται ως επιμελητής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος), υπεύθυνος των συλλογών σχεδίων και όπλων. Ασχολείται επίσης με τη συγκριτική νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και εκθέσεις πάνω στα αντικείμενα αυτά. Υπεύθυνος ανάπτυξης και συντονισμού των ψηφιακών δικτύων και μέσων του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Αντιπρόεδρος (τέως πρόεδρος) της Διεθνούς Ενώσεως Μουσείων Ιστορίας (IAMH) και ταμίας του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, καθώς και παλαιότερα του ICMAH (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλογών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ICOM). Με τις ιδιότητες αυτές έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση σειράς διεθνών επιστημονικών συναντήσεων σε κοινωνικά θέματα αιχμής.