Godelier Maurice
Νοταράς Ανδρέας
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική
Ημερομηνία
17/05/2018
Διάρκεια
72:17
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων του CNRS: Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Centre National de la Recherche Scientifique
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
ανθρωπολογία, φανταστικό, φαντασιακό, συμβολικό, κοινωνία, άτομο
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον κύκλο «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» σε συνεργασία με το εξέχον ερευνητικό ίδρυμα, δίνοντας έμφαση στους πραγµατικούς εξερευνητές του αιώνα µας, σε αυτούς που ανιχνεύουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, που ανατρέχουν στον χρόνο, που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις. Έτσι, το Μέγαρο υποδέχθηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου τον παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγο Maurice Godelier [Μωρίς Γκοντελιέ], ομότιμο καθηγητή στην ΕΗΕSS (ΕΗΕSS-L’École des hautes études en sciences sociales-Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) και κάτοχο χρυσού μεταλλίου έρευνας του CNRS (CNRS-Centre national de recherche scientifique-Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας). Ο διακεκριμένος γάλλος επιστήμονας παρουσίασε τη διάλεξη «Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό», αναφέρθηκε στις θέσεις του που εμπεριέχονται στο ομότιτλο βιβλίο του (εκδόσεις CNRS, 2016) και προσέγγισε το διττό ερώτημα: ποια είναι η φύση και ποια η σημασία του φαντασιακού και του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων;
Προλόγισε ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο Maurice Godelier είναι Ανθρωπολόγος, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτάτων Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι, πρώην Επιστημονικός διευθυντής του CNRS (Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας), βραβευμένος με το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS. Πρώτος επιτυχών στις εξετάσεις για την Ecole Normale Supérieure, κάτοχος της aggregation στη φιλοσοφία, και του πτυχίου της Licence στην ψυχολογία και τη γαλλική φιλολογία, ο Maurice Godelier στράφηκε στην ανθρωπολογία, εργαζόμενος από πολύ νωρίς πλάι στον Fernand Braudel ως επικεφαλής εργασιών. Από το 1971, αναλαμβάνει Διευθυντής Σπουδών στο EHESS, πόστο στο οποίο επανέρχεται συχνά, έχοντας εν τω μεταξύ αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης για την Ωκεανία. Η διαδρομή του, ή η επιτόπια επιστημονική του έρευνα (στη Νέα Γουινέα) που επίσης αποτέλεσε κεντρικό του μέλημα, και οι ποικίλες εργασίες του για τις οποίες έλαβε υψηλού κύρους βραβεία (Βραβείο Γαλλικής Ακαδημίας το 2008) του απέφεραν πλήθος διακρίσεων με πιο πρόσφατη την ανάδειξή του ως Doctor Honoris Causa από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.