Καρώνης Χάρης
Παλαιολόγος Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/02/2020
Διάρκεια
00:37:58
Εκδήλωση
Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Χώρος
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος - Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Fintech, υπηρεσίες πληρωμών, ηλεκτρονικές πληρωμές, τράπεζα, νέες τεχνολογίες, τεχνολογικές εξελίξεις, αυτοματοποίηση, καταναλωτής, κρυπτονομίσματα, bitcoin
«Το Fintech και η επόμενη ημέρα στις υπηρεσίες πληρωμών» ήταν το θέμα της συζήτησης στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ του ιδρυτή και CEO το ομίλου Viva Χάρη Καρώνη και του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου. Με την εκδήλωση αυτή έκλεισε ο εφετινός κύκλος των «Συζητήσεων στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή με αφορμή την περιοδική έκθεση «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης», που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Μουσείο, αλλά και την έναρξη λειτουργίας το 2019 στην Τράπεζα της Ελλάδος του Κόμβου Καινοτομίας FinTech. Εντάσσεται δε στην προσπάθεια του Μουσείου να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου σε θέματα οικονομίας και τεχνολογίας.
Ξεκινώντας από τη δική του εμπειρία με τη δημιουργία της εταιρείας του, που έχει σήμερα παρουσία σε 14 χώρες, ο κ. Καρώνης μίλησε για το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι το τραπεζικό τοπίο αλλάζει από τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις και εκτίμησε ότι η αυτοματοποίηση, με χρήση της τεχνολογίας, που θα επικρατήσει και στις τραπεζικές εργασίες δεν θα εξαφανίσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα απαιτήσει από τους εργαζόμενους νέες δεξιότητες.
Ο κ. Καρώνης υποστήριξε επίσης ότι, με την διάδοση των νέων τεχνολογιών, οι υπηρεσίες θα γίνουν φθηνότερες προς όφελος του καταναλωτή, αλλά τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να χρεώνονται. Μιλώντας για τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία σημείωσε ότι πολλές διαδικασίες γίνονται πλέον με αυτοματοποιημένο τρόπο, πράγμα που συνεπάγεται ταχύτητα και αμεσότητα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέα κανάλια προώθησης και καινούργιες ευκαιρίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη να πας πιο κοντά στον καταναλωτή την ώρα που έχει ανάγκη ένα δάνειο και να τον εξυπηρετήσεις στη στιγμή».
Αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, ο κ. Καρώνης είπε ότι είναι ένας χώρος που δεν ενδιαφέρει την εταιρεία του, ενώ για το blockchain σημείωσε ότι είναι ενδιαφέρουσα τεχνολογία και ότι γίνονται προσπάθειες από διάφορες ομάδες για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, αλλά είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει τη Viva, που αυτή την περίοδο αναμένει την έγκριση των εποπτικών αρχών για την απόκτηση τραπεζικής άδειας, μετά την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της Praxia Bank.
Ο Χάρης Καρώνης είναι ιδρυτής και CEO του ομίλου Viva. Τον όμιλο συναποτελούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρίες στο χώρο της τεχνολογίας: η Viva Wallet Holdings SA (μητρική εταιρία) και οι Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΕ και Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ, που είναι θυγατρικές της πρώτης. Ο κ. Καρώνης είναι επίσης επενδυτής σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας.
Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.