Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το φως στην ψηφιακή τέχνη: διαδραστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας

Δημητριάδη Νεφέλη

16 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 310
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Διεθνής Ημέρα του Φωτός είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει ετήσια ένα σημείο αναφοράς για την εκτίμηση του φωτός και του ρόλου που διαδραματίζει στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην αειφόρο ανάπτυξη και σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ιατρική, η ενέργεια και η τέχνη. Η ευρεία θεματολογία για το φως επιτρέπει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καταδεικνύουν πώς η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της UNESCO - εκπαίδευση, ισότητα και ειρήνη.
 

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι η μοναδική Σχολή στην Ελλάδα που προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στο σχεδιασμό φωτισμού μέσω του ομώνυμου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 

Το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών που αφορούν στη Μετεωρολογία, στη Γεωπονία και γενικότερα στο Περιβάλλον, καθώς επίσης στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου – περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μαζί με το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Φωτός 2018 υλοποίησαν δράσεις που είχαν ως στόχο τη διάδοση της σημασίας του φωτός και του φωτισμού στο ευρύ κοινό σε πανελλαδικό επίπεδο.
 

Η μετάδοση της γνώσης πραγματοποιήθηκε μέσω διαλέξεων, οι οποίες προσεγγίζουν το φως μέσω της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φυσικής, του περιβάλλοντος, της ψυχολογίας και της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Δημητριάδη Νεφέλη Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΕΑΠ

Η Νεφέλη Δημητριάδη είναι εικαστικός, με έμφαση στα πολυμέσα και στα έργα εικονικής πραγματικότητας. Έχει Διδακτορικό στην «Αισθητική, Τέχνη και Τεχνολογία της Εικόνας» (Ειδίκευση: Ψηφιακή Εικόνα) και Μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) στην «Τέχνη της Εικόνας και Σύγχρονη Τέχνη» του Πανεπιστημίου Université Paris 8 και Δίπλωμα Εικαστικού της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο ΠΜΣ «Γραφικές Τέχνες-Πολυμέσα» και στο ΠΜΣ «Σχεδιασμός Φωτισμού-Πολυμέσα». Έχει πενταετή διδακτική εμπειρία ως Διδάσκουσα ΠΔ 407 στο προπτυχιακό μάθημα «Πολυμέσων-Υπερμέσων και Βίντεο-Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και στο Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» ανάμεσα στην ΑΣΚΤ και στο Univ. Paris 8, ενώ έχει επίσης διδάξει στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών, στην Ecole Nationale Superieure d’Architecture Paris Malaquais και στο Θερινό Πανεπιστήμιο GAIIA «Gesture & Artificial Intelligence in Industry & Arts» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ecole des Mines ParisTech και το Univ. Paris 8. Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στην πολυμεσική και οπτικο-ακουστική παραγωγή. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει διαδραστικές εγκαταστάσεις, έργα πολυμέσων και έργα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία έχει παρουσιάσει σε 20 εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει με 21 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

Σχετικές ομιλίες