Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το χρέος στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την εθνική του διάσταση. Λύσεις για μία δύσκολη εξίσωση

Ξαφά Μιράντα, Γκόρτσος Χρήστος, Χριστοδουλάκης Νίκος, Διαμαντοπούλου Άννα, Σαμαρά–Κρίσπη Αναστασία, Σαράφογλου Μαρία

1 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2337
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, με τίτλο «Το χρέος στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την εθνική του διάσταση. Λύσεις για μία δύσκολη εξίσωση».

Οι Ομιλητές, Μιράντα Ξαφά (Διευθύνoυσα Σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation), Χρήστος Γκόρτσος (Καθηγητής Δημόσιου Οικονομικού Δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Νίκος Χριστοδουλάκης (Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Υπουργός), παρουσίασαν όλες οι πτυχές του παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και εγχώριου χρέους, καθώς και πρωτότυπες λύσεις και προτάσεις για τη διαχείριση του.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ, στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Αναστασία Σαμαρά Κρίσπη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Μαρία Σαράφογλου

Βασική διαπίστωση ήταν πως η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους είναι τεχνοκρατική, νομική, ηθική, αλλά πρωτίστως πολιτική! Η διαχείριση του χρέους απαιτεί συνδυασμό αναπτυξιακών δράσεων, δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και των εξαγωγών, καθώς και στήριξη από τον ESM.

Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Γκόρτσος Χρήστος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-1998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Χ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου. Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλος του Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων: Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.

Χριστοδουλάκης Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - πρώην Επιτροπος ΕΕ - πρώην Υπουργός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σαμαρά–Κρίσπη Αναστασία Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη - Επίτιμη Δικηγόρος

Η Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη, είναι κόρη του δικηγόρου Παντελή Σαμαρά και σύζυγος του Ηλία Κρίσπη, ομότιμου Καθηγητού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά τις σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (Ευρωπαϊκό, Ασφαλιστικό και Εμπορικό Δίκαιο) και στο Πανεπιστήμιο Paris II (με κατεύθυνση το Δίκαιο των Επιχειρήσεων).

Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών, επίτιμη δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της σουηδικής πολυεθνικής εταιρείας S.K.F. («ΕΣΚΑΕΦ» ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε.), Νομικός Σύμβουλος και Μέλος Νομοπαρασκευαστικών και άλλων Επιτροπών.

Διετέλεσε επί σειρά ετών δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο και μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Μονάχου Γερμανίας, από το Πανεπιστήμιο του οποίου έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος Νομικής.

Διετέλεσε επίσης, δύο φορές, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στις εργασίες της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, επί θεμάτων Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου (UNCITRAL – United Nations Commission on International Trade Law) – 34η Συνεδρία, Βιέννη 25 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2001 και Νέας Υόρκης.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών υπήρξε επί διετία υπεύθυνη της Γραμματείας, για τις σχέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την CCBE (Διαρκής Επιτροπή του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Δικηγόρων).

Διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών δικηγόρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ, έχοντας υπό την δικηγορική και νομική εποπτεία της, όλους τους κλάδους ασφαλίσεως (πλην εκείνων της ασφαλίσεως ζωής και οχημάτων), ασχολούμενη ταυτόχρονα με θέματα ευρωπαϊκού ασφαλιστικού δικαίου, μελέτες για την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή-Κοινοτική, ασφαλιστικών συμβάσεων, αλλά και γενικών συμβάσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Επίσης, ως Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών της ΕΘΝΙΚΗΣ, ασχολήθηκε με θέματα συντονισμού της Ελληνικής Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, με την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Νομοθεσία.

Εθελόντρια Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μέλος του Συμβουλίου Επιστημόνων του Λυκείου Ελληνίδων.

Από Νοέμβριο 2013, «Μέλος του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου» .

Ξένες Γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά.


Σαράφογλου Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Σαράφογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και κατάγεται από τη Χίο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διεθνή δημοσιογραφία από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

Έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στην ΕΡΤ Ψηφιακή και στο Mega Channel ως παρουσιάστρια εκπομπών και ειδήσεων.

Σήμερα είναι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σχετικές ομιλίες