Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το ιερό στην τέχνη: Υπάρχει «ιερή» τεχνοτροπία;

Καμπάνης Μάρκος

28 Ιουνίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 894
Ομιλητές
Καμπάνης Μάρκος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/06/2021

Διάρκεια
00:29:26

Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ

Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Θρησκεία

Ετικέτες
τέχνη, ιερό, κοσμικό, ώσμωση, ύλη, εκκλησιαστική τέχνη, παράδοση, τεχνοτροπία

Τι είναι ιερό και τι κοσμικό; Είναι έννοιες τόσο διαφορετικές ή υπάρχουν πεδία ώσμωσης; Συνήθως αντιδιαστέλλουμε το ιερό με το κοσμικό, συνδέουμε το ιερό με το μεταφυσικό και το κοσμικό με την ύλη, αλλά η ουσία του θέματος είναι πιο πολύπλοκη. Η έκφραση του ιερού όχι μόνο δεν είναι αποκομμένη από την ύλη και τον φθαρτό κόσμο, αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί την ύλη για την έκφραση πτυχών του ιερού. Η ύλη λειτουργεί ως εφαλτήριο για την έκφραση και την κατανόηση του υπερβατικού. Στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης, της εξ ορισμού ιερής τέχνης, ποια είναι η σημερινή κατάσταση και με ποιο τρόπο μπορούμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη τεχνοτροπία ως κατεξοχήν ιερή; Ποια είναι η σχέση με την παράδοση και πόσο αυτή βοηθά στο πλησίασμα της έννοιας του ιερού;

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Διαλέξεων του Φουαγιέ” (Κύκλος “Το Ιερό στην Τέχνη”) και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου «Το Ιερό στην Τέχνη» είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπήθηκαν στον χώρο του Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Foyer Café Bistrot), το οποίο ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία Κοσμάς Καραβάς.

www.ainosculture.org
www.mblibrary.eu

Καμπάνης Μάρκος Ζωγράφος - Αγιογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με τη χαρακτική, την αγιογράφηση ναών και εικόνων, καθώς και με την εικονογράφηση βιβλίων. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ιδιωτικές γκαλερί, ιδρύματα και μουσεία. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά στο τοπίο και τον μοναχισμό του Αγίου Όρους. Έχει κάνει ζωγραφικές εργασίες στην Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας, στην Ι.Μ.Σινά, στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου και στην Ι.Μ. Παναγίας Πορταΐτισσας, Μετοχίου της Ι. Μ. Ιβήρων. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, καθώς και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. Η πρόσφατη δουλειά του αφορά στα ερείπια και την τοπιογραφία της Οδύσσειας.

Σχετικές ομιλίες