Σαμπατακάκης Γιώργος
Κωνσταντινίδης Δαμιανός
Τσίπος Μανώλης
Χατζηπροκοπίου Μάριος
Μπρούσκου Άντζελα
Ράπη Νίνα
Παπανικολάου Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/06/2019
Διάρκεια
01:30:25
Εκδήλωση
Το καθ’ ημάς κουίρ
Χώρος
χώρος Πειραιώς 260 (Α2)
Διοργάνωση
Ελληνικό Φεστιβάλ
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
κουίρ, έμφυλη ταυτότητα, queer
Το BLOD, στο πνεύμα μιας σειράς δράσεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη που στηρίζει την προσπάθεια για το σεβασμό της διαφορετικότητας, βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας με τίτλο «Το καθ’ ημάς κουίρ» που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στο χώρο Πειραιώς 260 (Α2).
Όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου των διοργανωτών «Η ελληνική κουίρ σκηνή παίρνει θέση για τη διαφορετικότητα, τον ριζοσπαστισμό και την παρέκκλιση σε μια ημερίδα όπου θεωρητικοί και καλλιτέχνες συνομιλούν για αιρετικές αισθητικές και έμφυλες ταυτότητες» και απαριθμεί τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές: «Υπάρχει μια νέα κουίρ Ελλάδα, που αλλάζει τις πρακτικές αναπαράστασης και τα θεσμικά αφηγήματα; Είναι το κουίρ μια αντικοινωνική δυστοπία ή μια νέα «κανονικότητα»; Υπάρχει μια ελληνική κουίρ αισθητική;».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε (και δημοσιεύεται στο BLOD) σε δύο μέρη:
Στο Α’ Μέρος με τίτλο «Από τη σκοπιά της θεωρίας», που προλόγισε και συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατρολόγος και σκηνοθέτρια, σύμβουλος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), πήραν μέρος οι:
• Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - συγγραφέας
• Λύο Καλοβυρνάς, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και αρθρογράφος
• Άννα Μιχοπούλου, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και ιστορίας των γυναικών
• Κωνσταντίνος Κυριακός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (Η εισήγηση διαβάστηκε από τον Γ.Σαμπατακάκη)
• Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών
• Δήμητρα Kονδυλάκη, Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, δραματουργός και μεταφράστρια
Στο Β’ Μέρος με τίτλο «Από τη σκοπιά της καλλιτεχνικής πράξης», που προλόγισε και συντόνισε ο Γιώργος Σαμπατακάκης (Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θεατρικός κριτικός), πήραν μέρος οι:
• Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής, Αναπληρωτής Καθηγητής Υποκριτικής – Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.
• Μανώλης Τσίπος, καλλιτέχνης της περφόρμανς
• Μάριος Χατζηπροκοπίου, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός παραστατικών τεχνών
• Άντζελα Μπρούσκου, ηθοποιός και σκηνοθέτρια
• Νίνα Ράπη, συγγραφέας
• Φιλ Ιερόπουλος, αντι-καλλιτέχνης, επιμελητής και ερευνητής
• Νίκος Mochi Γεωργίου, καλλιτέχνης της περφόρμανς
Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης συνόψισε με τον επίλογό του ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Οι τελευταίες δύο παρεμβάσεις του Β’ Μέρους είχαν μορφή περφόρμανς (είδος που δεν ανήκει στο περιεχόμενο του BLOD), γι’ αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ανάρτηση.
Επίσης, στην ανάρτηση δεν συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με την επιθυμία του, η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυριακού, η οποία διαβάστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Μέρους.
Ο Γιώργος Σαμπατακάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θεατρικός κριτικός.
Ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής και Αναπληρωτής Καθηγητής Υποκριτικής–Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.
Ο Μανώλης Τσίπος είναι καλλιτέχνης της περφόρμανς.
Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου είναι ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός παραστατικών τεχνών.
Η Άντζελα Μπρούσκου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτρια.
Η Νίνα Ράπη είναι συγγραφέας.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".