Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το ΚΕΤΩΑ τιμά τη μνήμη του Χάρη Ξανθουδάκη

Τσούχλος Νίκος, Καλλιβρετάκης Λεωνίδας, Τσουγκαράκης Δημήτρης, Καραπιδάκης Νίκος, Παπαδάτος Ιωσήφ, Μαραγκόπουλος Δημήτρης, Καρδάμης Κώστας, Σαμπάνης Κωνσταντίνος, Σιδηρόπουλος Ερρίκος, Κουρμπανά Στέλλα, Ευστρατιάδη Μαρία, Βάρσος Γιάννης, Ναλμπάντης Δημήτρης

7 Νοεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:04:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 79

Το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του, συνθέτη, μουσικολόγου, μέλους ΔΣ του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου και αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού, Χάρη Ξανθουδάκη, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του.

Για τον Χάρη Ξανθουδάκη μιλούν οι:

Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, πρόεδρος ΔΣ Ωδείου και καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Δημήτρης Τσουγκαράκης, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου

Νίκος Καραπιδάκης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Ιωσήφ Παπαδάτος, συνθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Δημήτρης Μαραγκόπουλος, συνθέτης, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Κώστας Καρδάμης, μουσικολόγος, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Κωνσταντίνος Γ. Σαμπάνης, μουσικολόγος, διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου

Ερρίκος Σιδηρόπουλος, διπλωματούχος Ωδείου Αθηνών, συνθέτης

Παρουσίαση-Συντονισμός: Στέλλα Κουρμπανά, Διευθύντρια του ΚΕΤΩΑ

Το έργο για πιάνο Phryghorrifique (1984) του Χάρη Ξανθουδάκη ερμηνεύει η Μαρία Ευστρατιάδη.

Ακούγονται αποσπάσματα από κείμενα και συνεντεύξεις του Χάρη Ξανθουδάκη.
Αφήγηση: Γιάννης Βάρσος, Δημήτρης Ναλμπάντης

Σκηνοθετική Επιμέλεια εκδήλωσης: Σπύρος Σουρβίνος

Τσούχλος Νίκος Αρχιμουσικός - Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος ΔΣ Ωδείου Αθηνών

Ο Νίκος Τσούχλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με παράλληλες μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο (πιάνο) και την Ecole Normale de Musique του Παρισιού (θεωρητικά της μουσικής), μαθήτευσε κοντά στον αρχιμουσικό Sergiu Celibidache και, από το 1989, δραστηριοποιείται ως αρχιμουσικός στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκίνησε ως βοηθός του Μ. Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με πολλά συγκροτήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Από το 1991 διετέλεσε διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού και αργότερα, ως το 2012, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από το 2013 υπηρετεί το Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών – 1871» ως πρόεδρος του ΔΣ, ενώ είναι καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για το συγγραφικό του έργο πάνω σε ζητήματα μουσικής ερμηνείας έχει διακριθεί από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2011), ενώ για τις ποικίλες δραστηριότητές του στο χώρο του πολιτισμού του έχει απονεμηθεί από το γαλλικό κράτος η διάκριση Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Καλλιβρετάκης Λεωνίδας Ιστορικός

Ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης είναι ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τσουγκαράκης Δημήτρης Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Δημήτρης Τσουγκαράκης είναι ιστορικός. Είναι Ομότιμος Καθηγητής, ενώ έχει διατελέσει Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Καραπιδάκης Νίκος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Διευθυντής περιοδικού Νέα Εστία

O Nίκος Ε. Καραπιδάκης γεννήθηκε το 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Αρχειονομία - Παλαιογραφία στην Ecole Nationale des Chartes. Εργάσθηκε ως αρχειονόμος από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το 2010 έως το 2020. Από το 1990 διδάσκει μεσαιωνική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία των θεσμών, των κοινωνικών ομάδων και την ιστοριογραφία του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας.

Παπαδάτος Ιωσήφ Συνθέτης - Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών - Καθηγητής Σύνθεσης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Ιωσήφ Παπαδάτος (γεν. 1960) είναι συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος και, επίσης, Αντιπρύτανης του Ιδρύματος.

Σπούδασε στην Ελλάδα με τους Α. Καρμπόνε, Α. Καποδίστρια και Γ. Ιωαννίδη. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας με τον Γκ. Μπέκερ και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα αλγοριθμικής σύνθεσης με τον Κλ. Μπάρλοου και βυζαντινής μουσικής με τον Δ. Τερζάκη. Αργότερα ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο σπουδών του κοντά στον συνθέτη Χανς-Ούλριχ Χούμπερτ στην Κολωνία.

Έχει γράψει περισσότερες από 100 συνθέσεις: τέσσερις συμφωνίες και άλλα έργα συμφωνικής μουσικής, μουσικής δωματίου, φωνητικά έργα, συνθέσεις για σόλο όργανα, ηλεκτρονικής μουσικής, μία μονόπρακτη όπερα, ένα πολύτεχνο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου, καθώς και μουσική για το θέατρο και το Αρχαίο Δράμα. Τα έργα του έχουν εκτελεστεί και παρουσιαστεί ραδιοφωνικά στην Eλλάδα και στο εξωτερικό και έχει δεχθεί πολυάριθμες παραγγελίες και αναθέσεις.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια με θέματα, που αφορούν την σύγχρονη μουσική δημιουργία, έχει συμμετάσχει σε σχετικές ημερίδες και συνέδρια και έχει διδάξει στην ωδειακή εκπαίδευση. Tου έχουν απονεμηθεί πολλές υποτροφίες και έχει βραβευθεί κατ’ επανάληψη σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης.

Έχει συνεργαστεί με το Γ΄ Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας ως παραγωγός μουσικών εκπομπών. Έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικών επιτροπών σε σημαντικούς ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Μαραγκόπουλος Δημήτρης Συνθέτης - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος είναι συνθέτης και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Καρδάμης Κώστας Μουσικολόγος - Καθηγητής & Διευθυντής Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Κώστας Καρδάμης αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2000. Το 2002 ως υπότροφος του «Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή» έλαβε τον τίτλο του Master of Advanced Musical Studies από το Royal Holloway University of London. Το 2006 απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Έχει συνεργαστεί με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και συμμετέχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δημοσιεύοντας παράλληλα μελέτες σχετικές με την ιστορία της Νεοελληνικής Μουσικής, ιδιαίτερα αυτής του 18ου και 19ου αιώνα, και του μουσικού θεάτρου.

Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η μουσική για πνευστά όργανα και η διάδραση μουσικής, κοινωνίας και πολιτικής. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο της Ιστορία της Νεοελληνικής Μουσικής.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του ιδίου τμήματος, της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μουσικός Λόγος και της ελληνικής επιτροπής του RILM, καθώς και γενικός επιμελητής της σειράς Μνημεία Νεοελληνικής Μουσικής. Από το 2003 έχει αναλάβει την επιμέλεια του Αρχείου και του Μουσείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.

Σαμπάνης Κωνσταντίνος Μουσικολόγος

Ο Κωνσταντίνος Γ. Σαμπάνης είναι μουσικολόγος και Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σιδηρόπουλος Ερρίκος Συνθέτης

Ο Ερρίκος Σιδηρόπουλος, Διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών, είναι συνθέτης.

Κουρμπανά Στέλλα Έφορος Ιστορικού Αρχείου Ωδείου Αθηνών - Διευθύντρια ΚΕΤΩΑ

Η Στέλλα Κούρμπανα γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1976. Πολύ μικρή ξεκίνησε μαθήματα χορού και αργότερα πιάνου. Το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε ιστορία και θεωρία του θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στο Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1998-9) και συνεργάστηκε με τον χορό περιοδικό Εν Χορώ. Το 2002 αποφοίτησε από το διατμηματικό μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Θεατρολογίας-Μουσικολογίας. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: Όψεις του Βαγκνερισμού στον ελληνικό 19ο αιώνα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη μουσική, την όπερα, το θέατρο και τη λογοτεχνία στη σύγχρονη Ελλάδα και είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων που εκδίδει το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως εκδότρια και μεταφράστρια βιβλίων από τα γαλλικά και τα ιταλικά. Από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών.

Ευστρατιάδη Μαρία Πιανίστα
Βάρσος Γιάννης Ηθοποιός
Ναλμπάντης Δημήτρης Τενόρος

Σχετικές ομιλίες