Μοσχόπουλος Δημήτρης
Peci Lulzim
Teokarevic Jovan
Τζιφάκης Νίκος
Ηρακλείδης Αλέξης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/06/2015
Διάρκεια
01:15:47
Εκδήλωση
Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές (ημερίδα)
Χώρος
Ξενοδοχείο "Αμαλία", Αθήνα
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Νοτιοανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα, Κόσοβο, Σερβία, FYROM, ΠΓΔΜ
Στις 12 Ιουνίου 2015 το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε συνέδριο με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές». Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η νέα μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ελλάδα-Κόσοβο: Αμοιβαίες αντιλήψεις και τα πορίσματα δύο παράλληλων ερευνών κοινής γνώμης» η οποία βασίστηκε σε παράλληλες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν σε Ελλάδα και Κόσοβο. Οι εν λόγω μετρήσεις καταγράφουν τα επίπεδα γνώσης, τις αμοιβαίες αντιλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ των δύο κοινωνιών καθώς και τις στάσεις γύρω από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Στο συνέδριο έγιναν επίσης διεξοδικές συζητήσεις για ζητήματα όπως οι διεθνείς αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η θέση της Ελλάδας, η διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα ζητήματα δημοκρατίας και διεθνοτικών σχέσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα επανεξέτασης των εργαλείων και των πολιτικών της ΕΕ για την περιοχή.
Το θέμα της συζήτησησης με τίτλο "Το Κόσοβο Επτά Χρόνια μετά την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας":
Πολιτική και ασφάλεια στο εσωτερικό του Κοσόβου. Οι προκλήσεις της άσκησης πολιτικής και ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας. Το καθεστώς του Κοσόβου και η δυναμική των αναγνωρίσεων. Η οπτική των κρατών μελών της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η παρούσα κατάσταση και η προοπτική του διαλόγoυ Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Ο Lulzim Peci είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fundación Ortega y Gasset της Μαδρίτης (Ισπανία). Είναι ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του KIPRED. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Πρέσβης του Κοσσυφοπεδίου στη Στοκχόλμη (Δεκέμβριος 2009-Ιούνιος 2013).
Ο Jovan Teokarevic είναι Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Είναι διευθυντής του Belgrade Centre for European Integration (BeCEI) και συντάκτης του European Forum ? European Integration Monthly.
Γεννήθηκε το 1957 στο Leskovac της Γιουγκοσλαβία, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, όπου πήρε το πτυχίο του, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: η πολιτική στα κομμουνιστικά και μετα-κομμουνιστικά κράτη, διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Βαλκάνια: θέματα πολιτικής και ασφάλειας.
Ο Νικόλαος Τζιφάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού (Μ.Α.), με μνεία άριστα, στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Lancaster University καθώς και διδακτορικού (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία διεθνών σχέσεων, τις εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σύγχρονες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι συγγραφέας δεκάδων πρωτότυπων μελετών οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Άρθρα του έχουν μεταξύ άλλων δημοσιευθεί στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Cambridge Review of International Affairs, Conflict, Security & Development, Ethnopolitics, European Foreign Affairs Review, European View, Global Society, International Journal, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Southern Europe and the Balkans, Perspectives: Review of International Affairs, Perspectives on European Politics and Society, Problems of Post-Communism, Southeast European and Black Sea Studies, Southeast European Politics και Voluntas.
Το 2008, του απονεμήθηκε το Marcel Cadieux Distinguished Writing Award για το άρθρο που συνέγραψε με τον καθηγητή Αστέρη Χουλιάρα και δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση International Journal που εκδίδεται από το Canadian International Council. Οι επιστημονικές του εργασίες έχουν δεχθεί πολυάριθμες διεθνείς ετεροαναφορές και συμπεριλαμβάνονται στις προτεινόμενες βιβλιογραφίες μαθημάτων σε δεκάδες πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει διατελέσει εξωτερικός κριτής άρθρων που υποβλήθηκαν προς δημοσίευση στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Security Dialogue, Security Studies, Millennium, Europe-Asia Studies, Mediterranean Politics, International Journal, Australian and New Zealand Journal of European Studies, Southeast European and Black Sea Studies και Perspectives: Review of International Affairs.
Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1952) και η μακρινή του καταγωγή είναι από την Κύπρο, από τη Μόρφου και από την Πάφο (το γένος Φικάρδου). Έχει σπουδάσει στην Πάντειο Σχολή και στα πανεπιστήμια Λονδίνου (Unicersity College) και Kent. Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων του ελληνικού ΥΠΕΞ (1983-1997) σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους διεθνείς οργανισμούς.