Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Κτήριο Βάϊλερ στου Μακρυγιάννη

Τουλούπα Έβη

19 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3545
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τουλούπα Έβη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/11/2012

Διάρκεια
37:27

Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών «Πορείας Μετάλλαξη. Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα»

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Κουμπάρη 1)

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Αρχαιολογία, Μουσειολογία

Ετικέτες
Αθήνα, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη

Η διάλεξη αυτή τα Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Έβης Τουλούπα, είναι η δεύτερη ενός κύκλου ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων με τίτλο «Πορείας μετάλλαξη - Από την αρχαιότητα ως σήμερα» που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη με συντονιστή τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη, σε μια προσπάθεια να ιχνηλατηθούν σημαντικοί σταθμοί και να αναδειχθούν ξεχωριστά δείγματα της Ελληνικής Διαδρομής από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή γνώση και χρήση.
 
Η κυρία Τουλούπα, μια σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογικής επιστήμης,  ως έφορος της Α’ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ήταν εκείνη που εισηγήθηκε την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου Βάιλερ - που βρίσκεται στην περιοχή στου Μακρυγιάννη -  και στη μετατροπή του σε «Κέντρο Μελετών Ακρόπολης». Στην ιστορία του αυτού κτιρίου και στη σημερινή του χρήση αναφέρεται σ’ αυτή της τη διάλεξη.  
 

Τουλούπα Έβη Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

H Έβη-Aγνή Στασινοπούλου-Tουλούπα (1924-2021) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Μετά το πτυχίο Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη και στο Βερολίνο. Είχε υπηρετήσει ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων των Ιονίων Νήσων και της Θήβας, όπου οργάνωσε το Μουσείο και ανέσκαψε το ανάκτορο του Κάδμου. Είχε διατελέσει έφορος αρχαιοτήτων στην Ήπειρο και έχει ανασκάψει το Ηρώο στο Λευκαντί Ευβοίας. Ως προϊσταμένη της A΄ Εφορείας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και οργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.

Το όνομα της Έβης Τουλούπα έχει συνδεθεί με την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας στις τελευταίες δεκαετίες. Ως έφορος αρχαιοτήτων, πότε στην Ήπειρο, πότε στην Εύβοια και πότε στην Ακρόπολη, είχε ταυτίσει τη ζωή της και το δημιουργικό της έργο με τη σωτηρία και την ανάδειξη μιας μοναδικής στον κόσμο ιστορικής κληρονομιάς.

Σχετικές ομιλίες