Παναγιωτοπούλου Λίτσα
Καρβούνης Πάνος
Νικολάου Διονύσης
Κοτζαμάνης Βύρων
Πρατσινάκης Μανώλης
Τραγάκη Αλεξάνδρα
Μηλαπίδης Νίκος
Μακαντάση Φαίη
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Παπάζογλου Πάνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/12/2024
Διάρκεια
02:08:29
Εκδήλωση
Το μέλλον της εργασίας: δημογραφική γήρανση και μετανάστευση
Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη
Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Οικονομία
Ετικέτες
εργασία, δημογραφική γήρανση, μετανάστευση, δημογραφικό, Ελλάδα, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα
Το BLOD ευχαριστεί τη διοργάνωση για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Η διαΝΕΟσις και η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διοργάνωσαν δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο "Το μέλλον της εργασίας: Δημογραφική γήρανση και μετανάστευση" την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό της υπογεννητικότητας. Ο πληθυσμός μίας χώρας αυξάνεται ή μειώνεται και μετά κατανέμεται κατά ηλικίες.
Στη χώρα μας έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις, όχι μόνο την τελευταία δεκαετία αλλά από το 1980.
Η χώρα μας έχει την χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη και την χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, επομένως έχει την δυνατότητα βελτιώσεως, αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα ως πρόκληση.
Η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να μην χρειαστεί να διαχειριστούμε σημαντικά προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία, στις συντάξεις και στην εθνική άμυνα.
Ποιά μέτρα παίρνονται και είναι θετικά αλλά κρίνονται από την αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εργασία;
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Καλωσόρισμα
Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Χαιρετισμοί
Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις
Πάνος Καρβούνης, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, Πρώην επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Πάνελ συζήτησης:
Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων
Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής (αφ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών
Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Μανώλης Πρατσινάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις
Fireside chat
Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Πάνος Παπάζογλου, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 20 Νοεμβρίου 1952. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat). Μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Εργάστηκε από το 1982 σαν μόνιμος υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το Νοέμβριο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Από τον Απρίλιο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τύπου και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMM). Προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης» για τη βελτίωση της επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θέματα και το «Σχέδιο Δ» για το «Διάλογο» και την «Δημοκρατία». Αναδιοργάνωσε πλήρως την Γενική Διεύθυνση, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο Αντιπροσωπειών.
Από τον Οκτώβριο 2002 ήταν Διευθυντής υπεύθυνος για την πολιτική ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις 33 Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη και τα 400 περιφερειακά Κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.
Τον Ιούνιο 2000 διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας που μόλις είχε συσταθεί. Οργάνωσε την Γενική Διεύθυνση, ετοίμασε την στρατηγική ενημέρωσης και ανέπτυξε τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 άσκησε διαδοχικά καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.
Το Μάρτιο του 1999 διορίστηκε Διευθυντής για τις Μικρές επιχειρήσεις και τη Βιοτεχνία, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τα Ταμεία Αλληλασφάλισης, τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 1993 μέχρι το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας με μη κοινοτικές χώρες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 1988 μέχρι το 1993 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.
Από το 1987 μέχρι το 1988 ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.
Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν Σύμβουλος, στο Γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου συντόνιζε τις νομικο-οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.
Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν αναπληρωτής Τμηματάρχης στη Μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάσθηκε, επί 5 έτη (1977-1982), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισίων (RATP), σαν υπεύθυνος νομικο-οικονομικών μελετών, για λογαριασμό της εξαγωγικής θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού αυτού (μελέτες για το μετρό της Αθήνας, του Σαντιάγκο της Χιλής, Μπογκοτά Κολομβίας, κλπ.).
Ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της «διαΝΕΟσις» από τον Ιούνιο 2015, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc) στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας.
Γεννήθηκε στο Χάβαρι Ηλείας το 1947, ομιλεί Αγγλικά, είναι έγγαμος και έχει 2 κόρες.
Διετέλεσε Πρόεδρος δ.σ. του ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονος του ΣΕΒ (2012 – 2015) ως και Γενικός Διευθυντής και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ (2006 – 2012).
Διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο Διονύσης Νικολάου υπήρξε από το 1983 ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της τότε ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με πλούσια εμπειρία σε όλους τους κλάδους της όπως γάλα, χυμούς, παγωτά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος δ.σ. και Διεθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. (1996 – 2005) και ηγήθηκε της επέκτασης της εταιρείας στην Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη με την ίδρυση θυγατρικών παραγωγικών μονάδων και δικτύων διανομής στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία.
Στα προηγούμενα χρόνια ήταν Marketing Director της εταιρείας (1983 – 1992) με κύρια ευθύνη την ανάπτυξη και το λανσάρισμα δεκάδων νέων καινοτόμων προϊόντων και ισχυρών brands στο γάλα, τα παγωτά και τους χυμούς όπως LIFE, MILΚO, MAGNUM κ.α.
Ακολούθως ανέλαβε την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και την οργάνωση – διοίκηση της νεοϊδρυθείσας αυτοτελούς μονάδας γιαουρτιού ΔΕΛΤΑ με 250 θέσεις εργασίας ως Γενικός Διευθυντής (1992 – 1996).
Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος δ.σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος» (2004 – 2010) και μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο Βύρων Κοτζαμάνης είναι Καθηγητής Δημογραφίας (αφ.) του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών.
Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".
Η διδακτορική της διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».
Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις. Παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κομπιέν της Γαλλίας, ενώ η Διπλωματική του Εργασία αφορούσε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (Οκτώβριος 1990 – Ιούνιος 1992).
Την περίοδο 1992 – 2000 εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως Διευθυντής Πωλήσεων στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.». Την περίοδο 1998 – 2000 διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Την περίοδο 2000 – 2007 άσκησε μάχιμη δικηγορία στην Καβάλα.
Εξελέγη βουλευτής του Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Επανεξελέγη, πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Ν.Δ. στην Καβάλα, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, Μαΐου 2012, Ιανουαρίου 2015, Ιουλίου 2019 και Μαΐου 2023.
Από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Μάιο του 2023 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Συμμετείχε στις Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου (2007 – 2009, Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 2024), Αποδήμου Ελληνισμού (2007 – 2012), Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων (2009 – 2015, Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 2024), Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, καθώς και Κοινωνικών Υποθέσεων (2015-2019) της Βουλής.
Από τον Ιούνιο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και Πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας και Ελλάδας – Σλοβενίας.
Υπήρξε μέλος των Εξεταστικών Επιτροπών για τη διερεύνηση των υποθέσεων των ομολόγων (2010), των υποβρυχίων (2011), της υπόθεσης NOVARTIS (2018), των σκανδάλων στον τομέα της υγείας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Διετέλεσε Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (2012) και Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων (2015-2016) της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο 2019 είχε αναλάβει καθήκοντα Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας και πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση (1978 – 1979). Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980 – 1981. Το 1994 αποχώρησε από την ενεργό δράση ως αθλητής.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Είναι παντρεμένος με την νηπιαγωγό κυρία Νατάσα Αγγελίδου.
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Ernst & Young Ελλάδας και επικεφαλής των χωρών της Νοτιονανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα, Κόσοβο, FYROM, Μολδαβία) από τον Ιούλιο του 2010. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2015 κατείχε το ρόλο του Markets Leader για τις 21 χώρες της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Από το 2008 κατείχε τη θέση του επικεφαλής του ελεγκτικού τομέα στη Ρουμανία ενώ από το 2005 έως το 2008 ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος στο γραφείο της Βουλγαρίας. Εργαζόταν στην EY από το 1988. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος ΜΑ στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική από το ίδιο Πανεπιστήμιο και MBA από το πανεπιστήμιο ASTON του Birmingham. Είναι Ορκωτός Ελεγκτής στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Έγινε Partner το 2000 οπότε και ανέλαβε πλήθος επιτελικών αρμοδιοτήτων καθώς επίσης και το σχεδιασμό και εκτέλεση πλήθους ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων.