Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μέλλον του μεταφραστικού επαγγέλματος

Τσιαβός Πρόδρομος

12 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 543
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της ενότητας «Ελληνική Μετάφραση και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» του Συνεδρίου με τίτλο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», το οποίο διοργανώθηκε από τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον  Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συνέδριο αφορούσε το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μιας από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019.
 
Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στη σχέση ανθρώπου και μηχανής και στην ανατέλλουσα εποχή των υβριδίων. Στη συνέχεια μίλησε για τις πλατφόρμες και την οικονομία του διαμοιρασμού καθώς και για τα ζητήματα που θέτει η χρήση των ανοικτών δεδομένων με βάση τα προβλεπόμενα από την Οδηγία 2013/37/EΕ. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και ανέπτυξε τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα αυτό για το μεταφραστικό επάγγελμα.
 
Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τσιαβός Πρόδρομος Δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι διευθυντής του τμήματος ψηφιακής ανάπτυξης και καινοτομίας και του προγράμματος ΟΝΧ του Ιδρύματος Ωνάση και ακαδημαϊκός διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Διανοητικής Ιδιοκτησίας και καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Όσλο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics and Political Science (LSE). Σπούδασε νομικά και συστήματα πληροφοριών στην Αθήνα και το Λονδίνο και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στα στο Δίκαιο και τα Συστήματα Πληροφοριών στο London School of Economics. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης και σειρά δημόσιων φορέων και εταιρειών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις και ομιλίες για νομικά και επιχειρηματικά ζητήματα που αφορούν τα ανοικτά δεδομένα, το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα, το ανοικτό υλισμικό και την ανοικτή καινοτομία / παραγωγή. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και έχει διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Σχετικές ομιλίες