Μαγγίνης Γιώργης
Smith Kate
Burger David
Μενδώνη Λίνα
Peter Stephanie
Comoy Patrick
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
20/11/2019
Διάρκεια
00:20:39
Εκδήλωση
Το Μουσείο Μου. Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
US Embassy Greece
British Council
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
μουσείο, κοινωνικός φορέας, κοινωνικός εταίρος, συμμετοχικότητα, ακτιβισμός, επισκέπτης μουσείου, μοντέλο τρίτου χώρου, Ευρώπη, Η.Π.Α., διαπολιτισμικός διάλογος, επαναπροσδιορισμός ταυτότητας μουσείου, κοινότητα, μουσείο του μέλλοντος, ψηφιακός μετασχηματισμός
Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη φάση μετατροπής τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα συνάφειας, συμμετοχής, ένταξης αλλά και ακτιβισμού. Η ενεργή ενασχόληση δεν αποσκοπεί μόνο στην προσέλκυση νέου κοινού και στην αύξηση των εσόδων, αλλά είναι κεντρικό ζητούμενο για τη λειτουργία του μουσείου ως κοινωνικού φορέα και εταίρου.
Όλο και περισσότεροι επισκέπτες προσμένουν να διερευνήσουν στον χώρο του μουσείου την ταυτότητά τους και να μάθουν περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκουν, μέσα από νέες και διευρυμένες εμπειρίες. Όσο οι επισκέπτες αυτοί μετακινούνται από την ιδιότητα του χρήστη –παθητικού αποδέκτη μουσειακού περιεχομένου– σε εκείνη του συν-δημιουργού, τόσο αρκετά μουσεία επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους ως ανοικτοί, προσβάσιμοι και ευχάριστοι κοινωνικοί χώροι. Η εμπειρία άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων έχει καταδείξει τη μεγάλη αξία τού να παρέχουν τα μουσεία έναν χώρο συνάντησης για ανθρώπους που είτε μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αντιλήψεις είτε θέλουν απλώς να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι.
Το φετινό ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, Το Μουσείο Μου, πραγματεύεται τις δυνατότητες επιτυχίας του μοντέλου τρίτου χώρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και διερευνά πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και εμπλοκή κοινοτήτων.
Η Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, διαβάζει τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη.
Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 διδάσκει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS κ.α.), της ισλαμικής τέχνης (SOAS, Ινστιτούτο Courtauld, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ κ.α.) και της κινεζικής τέχνης (SOAS, Μουσείο Μπενάκη). Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αίγυπτο. Έχει εργαστεί στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, τις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics.
H AE Kέιτ Σμιθ ανέλαβε καθήκοντα Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2017.
Ξεκίνησε τη διπλωματική της σταδιοδρομία στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1987 και ο πρώτος της διορισμός εκτός ΗΒ ήταν στην Αθήνα το 1991 όπου υπηρέτησε ως Γραμματέας Β για πολιτικές υποθέσεις και Ακόλουθος Τύπου. Επέστρεψε στο Λονδίνο το 1994 στο Τμήμα ελέγχου εξοπλισμών όπου ασχολήθηκε με τον έλεγχο χημικών και βιολογικών όπλων. Αργότερα, υπηρέτησε στη βρετανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο ανέλαβε θέσεις σχετικές με θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης μέρας του πολέμου στο Ιράκ το 2013.
Από το 2005 έως το 2007 υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια του Πρέσβη στην Τεχεράνη. Το 2008 έλαβε τον τίτλο της Companion of the Order of St Michael and St George (CMG) από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ.
Το 2008 αποσπάστηκε στην εταιρία Royal Dutch Shell ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων και από το 2009 ως το 2012 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος των σχέσεων της εταιρίας με τη βρετανική κυβέρνηση.
Επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2012 και ως το 2016 υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Τμήματος Βόρειας & Νότιας Αμερικής.
Η Κέιτ Σμιθ γεννήθηκε στο Croydon, στο νότιο Λονδίνο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά, 1986).
Ο David Burger, διπλωμάτης καριέρας και μέλος της Ανώτερης Διπλωματικής Βαθμίδας, είναι Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Προηγουμένως, διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Στο παρελθόν, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νότιας και Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής καθώς και Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Έχει υπηρετήσει επίσης στα Σκόπια, την Άγκυρα, το Ελσίνκι, τη Σιγκαπούρη, τη Λαχόρη και σε άλλες δύο υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον. Έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο Ανώτατης Τιμής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έχει πτυχίο Master of Arts in Religious Studies από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και πτυχίο Bachelor of Arts από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένος με την Carmel G. Burger. Έχουν τρία παιδιά.
Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού και πτυχιούχος των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1987, παρακολούθησε ως υπότροφος του C.N.R.S. προδιδακτορικό κύκλο σπουδών στη Maison de l'Orient, στην Λυών. Το 1988, παρακολούθησε κύκλο μεταδιδακτορικών σεμιναρίων σε θέματα αρχαίας ελληνικής ονομαστικής στην Οξφόρδη με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.
Το 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα σε θέση Κυρίου Ερευνητή.
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.
Πεδία των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστορία και η τοπογραφία, η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και η πολιτική του Πολιτισμού.
Συγγραφέας μονογραφιών και μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεκδότρια πέντε συλλογικών τόμων.
Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.
Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παναγιώτη Δουκέλλη. Ο γιος τους, Νικόλας Δουκέλλης, είναι νομικός με εξειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα.
Έχει τιμηθεί:
1. Για την συμβολή της στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδος και Ιταλίας, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2003).
2. Για την διαρκή στήριξη και βοήθειά της στον θρόνο του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Θησαυροφύλακος (2014).
3. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής του Σινά, από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου με το παράσημο του τάγματος της Αγίας Αικατερίνης (2010).
4. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως (2016).
H Stephanie Peter είναι Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen.
O Patrick Comoy είναι Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.