Prestegaard Kristin
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/11/2019
Διάρκεια
00:19:22
Εκδήλωση
Το Μουσείο Μου. Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
US Embassy Greece
British Council
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
μουσείο, κοινωνικός φορέας, κοινωνικός εταίρος, συμμετοχικότητα, ακτιβισμός, επισκέπτης μουσείου, μοντέλο τρίτου χώρου, Ευρώπη, Η.Π.Α., διαπολιτισμικός διάλογος, επαναπροσδιορισμός ταυτότητας μουσείου, κοινότητα, μουσείο του μέλλοντος, ψηφιακός μετασχηματισμός
Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη φάση μετατροπής τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα συνάφειας, συμμετοχής, ένταξης αλλά και ακτιβισμού. Η ενεργή ενασχόληση δεν αποσκοπεί μόνο στην προσέλκυση νέου κοινού και στην αύξηση των εσόδων, αλλά είναι κεντρικό ζητούμενο για τη λειτουργία του μουσείου ως κοινωνικού φορέα και εταίρου.
Όλο και περισσότεροι επισκέπτες προσμένουν να διερευνήσουν στον χώρο του μουσείου την ταυτότητά τους και να μάθουν περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκουν, μέσα από νέες και διευρυμένες εμπειρίες. Όσο οι επισκέπτες αυτοί μετακινούνται από την ιδιότητα του χρήστη –παθητικού αποδέκτη μουσειακού περιεχομένου– σε εκείνη του συν-δημιουργού, τόσο αρκετά μουσεία επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους ως ανοικτοί, προσβάσιμοι και ευχάριστοι κοινωνικοί χώροι. Η εμπειρία άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων έχει καταδείξει τη μεγάλη αξία τού να παρέχουν τα μουσεία έναν χώρο συνάντησης για ανθρώπους που είτε μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αντιλήψεις είτε θέλουν απλώς να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι.
Το φετινό ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, Το Μουσείο Μου, πραγματεύεται τις δυνατότητες επιτυχίας του μοντέλου τρίτου χώρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και διερευνά πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και εμπλοκή κοινοτήτων.
Η Kristin Prestegaard είναι Διευθύντρια Εξωστρέφειας και Συμμετοχής Κοινού στο Ινστιτούτο Τεχνών της Μινεάπολης (Mia) και επιβλέπει τις ποικίλες δραστηριότητες του τμήματος, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012. Αυτές περιλαμβάνουν το μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις, τον σχεδιασμό και τη σύνταξη κειμένων, τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διαμόρφωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η Kristin έχει ηγετικό ρόλο στη σχεδίαση των στρατηγικών επικοινωνίας και στην καλλιέργεια διαλόγου με το πολυσχιδές κοινό του Ινστιτούτου. Είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε σχετίζεται με την ανάπτυξη κοινού –μία από τις βασικές κατευθύνσεις της νέας στρατηγικής του μουσείου– και καλλιεργεί τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές σχέσεις, με σκοπό την προσέλκυση νέου ενδιαφέροντος και την ενθάρρυνση της διαρκούς συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Η Kristin είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Δικτύου για την Ανάπτυξη Κοινού (IAE).