Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Σύνταγμα της Επιστήμης

Μαντζαβίνος Χρυσόστομος

14 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:44:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 227
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η επιστήμη ως πεδίο γνωστικών δραστηριοτήτων έχει αναπτυχθεί οργανικά κατά την διάρκεια μίας μακράς διαδικασίας πολιτισμικής εξέλιξης. Αποτελεί ένα μείζον επίτευγμα πουαναδύθηκε αυθόρμητα ως το μη επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της διάδρασης μεταξύ ατόμων που επιδίδονται σε επιστημικές δραστηριότητες. Η επιστήμη είναι ένα ανθρώπινο τόλμημα, διαρκώς ημιτελές, ένα εγχείρημα της ανθρωπότητας εκπληκτικής εμβελείας και επιτυχίας. Ένα τέτοιο πολύπλοκο φαινόμενο διεγείρει την διανοητική μας περιέργεια υποκινώντας μας να υιοθετήσουμε μια περιγραφική στάση ώστε να εξηγήσουμε την ανάδυσή της και τον τρόπο λειτουργίας της και προκαλεί τον θαυμασμό μας κάνοντας μας να υιοθετήσουμε μια κανονιστική στάση ώστε να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ύπαρξή της και να διασφαλίσουμε τα επιτεύγματά της. Σε αυτήν την ομιλία αναπτύσσεται μία ιδιαίτερη προσέγγιση στο πλαίσιο της κανονιστικής στάσης εισάγοντας την ιδέα του Συντάγματος της Επιστήμης. Το επιστημονικό εγχείρημα είναι μια κοινωνική διαδικασία που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα σύνθετο θεσμικό χώρο ο οποίος δομεί τις καθημερινές δραστηριότητες των επιστημόνων και καθορίζει τα αποτελέσματά τους. Οι πιο γενικοί θεσμοί της επιστήμης που έχουν το πιο εκτεταμένο πεδίο εφαρμογής συγκροτούν το Σύνταγμα της Επιστήμης και είναι θεμελιώδους σημασίας για την πραγματοποίηση της επιστημονικής διαδικασίας με αποτελεσματικό τρόπο. Αν η επιστήμη ως το εκκολαπτήριο των πιο επιτυχών λύσεων στα προβλήματα της αναπαράστασης της πραγματικότητας και ως η βάση των πιό αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον φυσικό και κοινωνικό κόσμο αξιολογείται θετικά, τότε τα συνταγματικά της θεμέλια θα πρέπει να προστατευθούν. Πώς ακριβώς, από ποιόν και σε ποιό επίπεδο είναι τα ερωτήματα που απαντώνται σε αυτήν την ομιλία.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Μαντζαβίνος Χρυσόστομος Καθηγητής Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Χρυσόστομος Μαντζαβίνος είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν κάτοχος της Έδρας Οικονομικών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Witten/Herdecke (2004-2011) και έχει επίσης διδάξει στα Πανεπιστήμια του Freiburg, Bayreuth και Stanford. Ήταν Senior Fellow στο Max Planck Institute for Research on Collective Goods, Bonn (2001- 2004), Visiting Scholar στο Harvard και στο Maison des Sciences de l' Homme, Paris και Visiting Fellow στο University Center for Human Values στο Princeton. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων στα Οικονομικά και στην Φιλοσοφία από το Tübingen.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά σε τέσσερις γλώσσες καθώς και τα ακόλουθα βιβλία: Wettbewerbstheorie (Berlin: Duncker & Humblot, 1994), Individuals, Institutions, and Markets (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), Naturalistic Hermeneutics (Cambridge: Cambridge University Press, 2005), Explanatory Pluralism (Cambridge: Cambridge University Press, 2016), A Dialogue on Explanation (Springer: Heidelberg and New York, 2018) και A Dialogue on Institutions (Springer: Heidelberg and New York, 2020, forthcoming). Επίσης είναι εκδότης του Philosophy of the Social Sciences (Cambridge: Cambridge University Press, 2009) και του Philosophy Section της International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences.

Ιστοσελίδα του Χρυσόστομου Μαντζαβίνου

Σχετικές ομιλίες