Hecht Jennifer
Meinardus Roland
Turhan Ebru
Güzeldere Ekrem Eddy
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
26/01/2022
Διάρκεια
01:31:00
Εκδήλωση
Δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Τουρκία, γερμανική κυβέρνηση, Πράσινοι, SPD, FDP, Γερμανία, γερμανικές εκλογές 2021, κυβέρνηση συνασπισμού
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Τι σημαίνει για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την ΕΕ η νέα γερμανική κυβέρνηση.
Η γερμανική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι ένας τριμερής συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP. Ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, οι Πράσινοι κατέχουν το υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής για πρώτη φορά γυναίκα, την Annalena Baerbock. Τι σημαίνει αυτή η καινούργια κυβέρνηση της Γερμανίας, για την Τουρκία, τις διμερείς σχέσεις και τη θέση της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού; Θα γίνει πράξη η μάλλον ριζοσπαστική πολιτική των Πρασίνων ή η realpolitik θα ωθήσει τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τη συμφιλιωτική προσέγγιση της Μέρκελ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές σε αυτή τη συζήτηση, περίπου 50 ημέρες μετά την ορκωμοσία της γερμανικής κυβέρνησης.
Ομιλητές:
Jennifer Hecht, Project Manager, Stiftung Mercator, Γερμανία
Ronald Meinardus, Κύριος Ερευνητής Εξωτερικού, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα
Ebru Turhan, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων, Turkish-German University, Κωνσταντινούπολη
Συντονίζει ο Ekrem Eddy Güzeldere, Κύριος Ερευνητής Εξωτερικού, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook
Η Hecht Jennifer είναι project manager στην Stiftung Mercator. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τις διεθνείς σχέσεις, τη μη κερδοσκοπική εργασία, τη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση και τη νεολαία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Τουρκία.
Ο Ronald Meinardus είναι πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής. Ακολουθώντας το παράδειγμα της οικογένειάς του βρέθηκε από μικρή ηλικία σε διεθνές περιβάλλον, μεγαλώνοντας σε Αίγυπτο και Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Ο Ronald Meinardus ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη δημοσιογραφία και τον διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γερμανίας, αρχικά ως οικονομικός συντάκτης και εν συνεχεία ως επικεφαλής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος της Deutsche Welle. Ο φιλελεύθερος πολιτικός του προσανατολισμός τον οδήγησε στο Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία (FNF) και σε αποστολές στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο, την Ινδία και την Τουρκία. Εκτός από τη διαχείριση πολιτικών προγραμμάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου, τον σχολιασμό και τη σύνταξη αναλυτικών κειμένων, ο Δρ Meinardus είναι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και σύμβουλος με εξειδίκευση στον στρατηγικό σχεδιασμό και την πολιτική επικοινωνία.
Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τον ρόλο της Γερμανίας στην περιοχή και τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.
Η Ebru Turhan είναι πολιτική επιστήμονας και οικονομολόγος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τον ρόλο των συμφερόντων και τη σημασία των κανόνων στη διαμόρφωση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο Εκρέμ Έντυ Γκιουζέλντερε είναι πολιτικός επιστήμονας από το Μόναχο. Από το 2018 εργάζεται στο Βερολίνο ως υπεύθυνος έργου του Προγράμματος Τουρκίας του Ιδρύματος Berghof στο τμήμα «Υποστήριξη Περιφερειακής Ειρήνης». Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (2017) από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με διατριβή για τις σχέσεις Τουρκίας-Βραζιλίας στο πλαίσιο των αναδυόμενων δυνάμεων. Από το 2005 έως το 2018 εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη για το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα Heinrich Böll, το think tank European Stability Initiative και ως δημοσιογράφος και σύμβουλος. Πριν μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη, εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και σε γραφείο επικοινωνίας στη Ρώμη. Ο Δρ. Γκιουζέλντερε ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (2000) και το πτυχίο «Euromasters» σε πανεπιστήμια στο Bath, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη (2001).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, π.χ. το κουρδικό ζήτημα, τις μειονότητες, την κομματική πολιτική, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ή την περιφερειακή θέση της Τουρκίας, την συζήτηση για τις αναδυόμενες δυνάμεις με ιδιαίτερη έμφαση στη Βραζιλία και την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.