Carter David
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/02/2020
Διάρκεια
00:38:16
Εκδήλωση
Freedom and Unfreedom in Ancient Greek Literature and Culture
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών
Κατηγορία
Κλασικές σπουδές
Ετικέτες
δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, αρχαία ελληνική τραγωδία, ελευθερία του λόγου, Ευριπίδης, ελευθερία της μετακίνησης, ελευθερία κινήσεων, προσωπική ελευθερία, νόμος
Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του σεμιναρίου του Μορφές Ελευθερίας και Ανελευθερίας στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, διοργάνωσε διάλεξη, με θέμα «Tragic Freedoms» (Τραγικές ελευθερίες), με ομιλητή τον David Carter, Καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Reading την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική αίθουσα. Ακολουθεί σύντομη περίληψη του ομιλητή, σχετικά με το περιεχόμενο της διάλεξης.
Στη σημερινή διάλεξη διερευνώ δύο τρόπους με τους οποίους οι προσωπικές ελευθερίες παρουσιάζονται και γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Και στις δύο περιπτώσεις είναι σαφές ότι στην αρχαία τραγωδία οι προσωπικές ελευθερίες δεν θεωρούνται αυτονόητες, αλλά γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προβληματισμού ή αμφισβητούνται. Συχνά τέτοιου είδους προσωπικές ελευθερίες αναδεικνύονται ως προϊόν κοινωνικού στάτους παρά ως δικαιώματα που εξασφαλίζει ο νόμος.
Ο Dr David Carter είναι Επικεφαλής του International Study and Language Institute του Πανεπιστημίου του Reading, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος και συν-διευθυντής του διεθνούς ερευνητικού δικτύου The Legacy of Greek Political Thought (με έδρα το Reading). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του Carter επικεντρώνονται στην αρχαία ελληνική τραγωδία και την πολιτική σκέψη. Ειδικότερα, το έργο του εξετάζει το κατεξοχήν αμφιλεγόμενο θέμα των πολιτικών πτυχών της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας –το κατά πόσον και με ποιους τρόπους η αρχαία ελληνική τραγωδία αποτελεί μια πολιτική μορφή τέχνης που αντανακλά τον αθηναϊκό πολιτικό πολιτισμό. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν το βιβλίο The Politics of Greek Tragedy (2007) και τον συλλογικό τόμο Why Athens? A Reappraisal of Tragic Politics (2011).