Seaford Richard
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
19/09/2019
Διάρκεια
00:21:37
Εκδήλωση
Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση - Φιλοσοφία - Πολιτική Θεωρία»
Χώρος
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διοργάνωση
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Forum Internationale Wissenschaft, Πανεπιστήμιο της Βόννης
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Πολιτική, Φιλοσοφία
Ετικέτες
αρχαίο δράμα, Πολιτική, πολιτική φιλοσοφία, κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, εθνικισμός, λαϊκισμός, τραγωδία, δημοκρατία, νομισματοποιημένος ατομισμός, τραγικός ήρωας, τυραννία, χρήμα, απο-πολιτικοποίηση της αθηναϊκής τραγωδίας
Το Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία» πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες με τίτλο:
Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή
Αθήνα_2019
Πράξη: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»
Θεσμός: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»
Το Φόρουμ διερευνά το ζήτημα της ποίησης και της εφαρμογής της πολιτικής σήμερα και επιδιώκει να αμφισβητήσει τις απολιτικές και αντιπολιτικές φωνές της δημόσιας σφαίρας. Οι μηχανισμοί κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, οι νέοι εθνικισμοί, η αναζωπύρωση του λαϊκισμού και η ανάγκη για επανεφεύρεση εναλλακτικών γεγονότων, συζητούνται και τίθενται σε μια παιγνιώδη αγωνιστική αλληλεπίδραση, μέσα από τη θεωρία της επιτέλεσης, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ανθρωπολογίας.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τη 2η ημέρα του Φόρουμ που είχε ως γενική θεματική: Το πολιτικό και το αρχαίο δράμα ως θεωρία/ιδέα/πρόταγμα
Η 2η ημέρα του Φόρουμ, σε επιμέλεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξένησε ανακοινώσεις και διαλέξεις ερευνητών, καθηγητών και καλλιτεχνών που συσπειρώνονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net), σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Bochum, Πανεπιστήμιο του Exeter καθώς και στο Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας.
Τραγωδία, Δημοκρατία και Νομισματοποιημένος Ατομισμός | Richard Seaford: Η ιδέα του «τραγικού ήρωα» είναι μια εφεύρεση της Αναγέννησης. Η προέλευση (και η συνέπεια) αυτού είναι η απο-πολιτικοποίηση της αθηναϊκής τραγωδίας. Ένα ζωντανό άτομο στην τραγωδία ποτέ δεν ονομάζεται ἤρως (ήρωας), αλλά πολύ συχνά ονομάζεται τύραννος (απόλυτος ηγέτης). Η επαναπολιτιτικοποίηση της τραγωδίας απαιτεί να κατανοήσουμε την ιστορία που προώθησε την ξαφνική γέννηση της στην Αθήνα στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Η τραγωδία και η δημοκρατία γεννήθηκαν από την ανατροπή της τυραννίας. Και η τυραννία ήταν ένα νέο είδος αυτοκρατορίας βασισμένο σε ένα άλλο νέο φαινόμενο, το χρήμα. Οι δύο βασικοί μηχανισμοί ολοκλήρωσης των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών είναι το χρήμα και η δημοκρατία. Είναι ένα αξιοσημείωτο, αλλά εν γένει παραμελημένο γεγονός ότι ήταν η εισαγωγή τους στην αρχαία Αθήνα που καθόρισε τη γέννηση της τραγωδίας. Στην ομιλία θα δείξω ότι στη βάση της αθηναϊκής τραγωδίας (και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού) βρισκόταν ένα νέο είδος αντίφασης: ανάμεσα στο κοινό καλό (η πόλις, ο χορός) και στην άνευ προηγουμένου απεριόριστη επιθυμία του νομισματοποιημένου (και τόσο απομονωμένου) ατόμου, ο άνθρωπος του χρήματος. Αυτή η αντίθεση παραμένει - πίσω από μηχανές καπνού και αποσπάσεις - μια βασική αντίφαση των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών. Η αθηναϊκή τραγωδία μας επιτρέπει να το φανταστούμε, μαζί με την αυτοκαταστροφικότητά και την ιστορική ενδεχομενικότητά της.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Richard Seaford είναι Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Αρχαία Ελλάδα (δράμα, Όμηρος, Διόνυσος, τελετουργία, φιλοσοφία, οικονομία και οι αλληλεπιδράσεις τους), μερικά από τα οποία μεταφράζονται στα ελληνικά. Τα πολυάριθμα άρθρα του δημοσιεύονται από την Journal Hellenic Studies στο Times Literary Supplement, από την Journal of Theological Studies στο Historical Materialism. To 2009 ήταν Επίτιμος Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Κλασικιστών. Η ερευνά του χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Leverhulme και το Συμβούλιο Έρευνας για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επιλεγμένες δημοσιεύσεις του εκδόθηκαν το 2019 στο Cambridge University Press. Το επόμενο βιβλίο του είναι μια ιστορική σύγκριση της πρώιμης φιλοσοφίας στην Ελλάδα και την Ινδία (CUP 2020).