Pitt Robert
Harrison Christine
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
08/07/2020
Διάρκεια
01:00:02
Εκδήλωση
CYA Virtual Lecture Series
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
ταξίδι, ταξιδιώτης, Αθήνα, αρχαιότητα, 19ος αιώνας, τουρισμός, ταξιδιωτική γραφή, ένδυση, πολιτισμός, γλώσσα, αρχιτεκτονικό σχέδιο, σχέδια μνημείων, περιγραφή, Νεοκλασικισμός, Κυριάκος Αγκωνίτης, Κυριακός Αγκωνίτης, Karl Baedeker
Παρόλο που τα διεθνή ταξίδια δεν είναι επιλογή για πολλούς αυτήν την περίοδο, η διάλεξη "Travels to Athens from Cyriac to Baedeker" του καθηγητή του CYA Robert Pitt μάς ταξιδεύει στην Αθήνα με τα μάτια των ταξιδευτών από την αρχαιότητα έως τον δέκατο ένατο αιώνα. Η διάλεξη, η οποία αποτελεί μέρος της σειράς CYA Virtual Lecture Series, ανέαδεικνύει την πλούσια ιστορία των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της μελέτης της ταξιδιωτικής γραμματείας από πολλές διαφορετικές περιόδους. Τη διάλεξη συντόνισε η καθηγήτρια του CYA Christine Harrison.
Όπως σημείωνει ο καθηγητής Pitt, τα κείμενα των ταξιδιωτών είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς μας μεταφέρουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιγραφών και σχεδίων μνημείων που έχουν καταστραφεί ή επηρεαστεί από σύγχρονες κατασκευές, καθώς και την ένδυση, τον πολιτισμό και γλωσσικά στοιχεία από το παρελθόν της Ελλάδας. Το Τα γραπτά και τα αρχιτεκτονικά σχέδια των τουριστών συνέβαλαν στη δημιουργία νεοκλασικών κινημάτων στη Δυτική Ευρώπη.
Ωστόσο, οι ταξιδιώτες δεν είχαν πάντα ένα εύκολο ταξίδι στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Pitt ανέφερε περιπτώσεις ληστείας, ασθενειών, ακόμη και καραντίνας, που έγινε γνωστή σε όλους μας τώρα, αλλά ήταν αρκετά συχνή σε όλη την ιστορία.
Ιστορικός που ειδικεύεται στην επιγραφική, τις τοπογραφικές μελέτες και τους πρώιμους ταξιδιδευτές.
Η διδασκαλία του στο CYA επικεντρώνεται στην ενασχόληση με πρωτογενές υλικό από ένα ευρύ φάσμα πεδίων (αρχαιολογία, επιγραφική, νομισματολογία, λογοτεχνικές πηγές) και υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση του αρχαίου κόσμου, με κριτική εκτίμηση της σύγχρονης διαμόρφωσης της αρχαιολογίας και των κλασικών σπουδών που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μέσα στον και για τον εν λόγω τομέα. Πριν εργαστεί στο CYA, ήταν Αναπληρωτής Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, όπου έτρεχε το πρόγραμμα διδασκαλίας και βοηθούσε στη σύνταξη της περίληψης των αρχαιολογικών εκθέσεων Archaeology in Greece Online. Η έρευνά του επικεντρώνεται επί του παρόντος σε ένα νέο σώμα των επιγραφών των αθηναϊκών ταφικών μνημείων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο [μέρος του χρηματοδοτούμενου από το AHRC έργου Attic inscriptions in UK collections (AIUK)], καθώς και σε μια μονογραφία για τα αδημοσίευτα έγγραφα του Άγγλου περιηγητή των μέσων του 18ου αιώνα, Dr Anthony Askew.
Η Christine Harrison είναι κάτοχος BA και MA στην αγγλική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις σύγχρονες λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της πρώιμης σύγχρονης περιόδου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο) το 2009.
Έχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στο TESOL και δίδαξε τόσο αγγλική λογοτεχνία (με ειδίκευση στη μεταμοντέρνα και μεταποικιακή μυθοπλασία) όσο και αγγλικά για ακαδημαϊκές σπουδές στο Athens campus του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης από το 1995 έως το 2013. Τα τελευταία έξι καλοκαίρια, έχει διδάξει αγγλικά για ακαδημαϊκές σπουδές σε προπτυχιακούς φοιτητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο CYA είναι ταυτόχρονα μέλος της σχολής (Λογοτεχνία) και Academic Skills Adviser.
Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Christine επικεντρώνονται στις αναπαραστάσεις του χώρου και του τόπου στη σύγχρονη μυθοπλασία και το λογοτεχνικό πεζό λόγο, τις χρήσεις του παρελθόντος στις σύγχρονες συζητήσεις για το φύλο και την εθνότητα, τις αναδιατυπώσεις της μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης λογοτεχνίας και τον ρόλο της διδασκαλίας στην αίθουσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν άρθρα σχετικά με την αναπαράσταση του Λονδίνου στο έργο του Peter Ackroyd και την έμφυλη αντίσταση στην ιστορική μυθοπλασία του Rose Tremain. Το 2015, η Christine ήταν συνεπιμελήτρια τεύχους του τεύχους 8 ("History and Contemporary Literature") του peer-reviewed περιοδικού Synthesis: An Anglophone Journal of Comparative Literary Studies.