Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τρεῖς πατρίδες, τρεῖς ζωές, μὰ πάντα μὲ τὸ πιάνο!

Μιχαηλίδου Ναταλία

31 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 653

Η Μουσική Βιβλιοθήκη φιλοξένησε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 15ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών με θέμα το πιάνο στην Ελληνική Μουσική. Ομιλητές ήταν κυρίως Έλληνες πιανίστες που μετέφεραν τη δική τους ματιά για τις πιανιστικές δημιουργίες γνωστών Ελλήνων συνθετών. To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τρεις ομιλίες και μια συζήτηση από την εκδήλωση αυτή.

Από τον 18ο μέχρι τον 21ο αιώνα, από τον Μάντζαρο μέχρι τις μέρες μας και από τα morceaux de salon μέχρι τα δεξιοτεχνικά κοντσέρτα, τα πιανιστικά έργα Ελλήνων συνθετών αποκαλύπτουν μεγάλη ποικιλία έργων και συνθετικών τεχνικών.

Μουσικολόγοι και γνωστοί Έλληνες πιανίστες, μέσα από διαφορετικές προσωπικές τους προσεγγίσεις αναδεικνύουν θέματα ιστορικά, αισθητικά, τεχνικά και παιδαγωγικά καθώς και προβλήματα σχετικά με την διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στην πλούσια ελληνική πιανιστική μουσική εργογραφία.

Τρεῖς πατρίδες, τρεῖς ζωές, μὰ πάντα μὲ τὸ πιάνο!

Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη, σε αστική οικογένεια σε εποχή όπου υπήρχε ακόμη έντονο το Ελληνικό στοιχείο καθώς και το κοσμοπολίτικο. Πιανίστα ἡ μητέρα μου, έζησα με τους ήχους του πιάνου πριν ακόμα και από την γέννηση μου. Οι πολιτικές συνθήκες αλλά και οικογενειακές, με έστειλαν σε μικρή ηλικία, σχολιαρόπαιδο ακόμα, στο Παρίσι όπου είχε σπουδάσει μετά τον πόλεμο και η μητέρα μου. Εκεί συνέχισα το σχολείο, μα πήγα κυρίως για πιανιστικὲς σπουδές, έζησα κοντά στους μεγάλους δασκάλους του πιάνου, της παλιάς γενιάς, οι ίδιοι τους φίλοι οι μαθητές των Fauré και Ravel, γνώρισα από κοντά η ίδια μου τον Messiaen, τον Dutilleux. Η επιλογή της τρίτης πατρίδας, της Ελλάδος, που αυτή είναι η επιλογή της καρδιάς, με έφερε στην Αθήνα όπου ζω ως πιανίστα και ως παιδαγωγός. Ως πιανίστα, η γνωριμία μου από κοντά με συνθέτες όπως οι: Γεώργιος Καζάσογλου, Γεώργιος Πλάτων, Τάκης Καλογερόπουλος, Μιχάλης Τραυλός, Χάρης Βρόντος, Περικλής Κούκος, με έφερε κοντά και στο έργο τους, κάποια από αυτά μου αφιερώθηκαν, κάποια παρουσίασα σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως παιδαγωγός, οι εμπειρίες πάμπολλες με την μαθητιούσα νεολαία και τα προβλήματα διδαχής της μουσικής και ειδικότερα τού πιάνου. Η υποβάθμιση της παιδείας στην χώρα μας, επηρεάζει αρνητικά και την μουσική παιδεία. Η γενικότερη α-παιδεία, δημιουργεί την τάση της ήσσονος προσπάθειας μέχρι και αδιαφορίας για την ποιότητα και το ωραίο. Δύσκολος ὁ δρόμος της μουσικής και οι μάχες που έχουμε να δώσουμε, μεγάλες.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Μιχαηλίδου Ναταλία Πιανίστα

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε πιάνο με την μητέρα της. Πέντε ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως σπούδασε στην École Normale de Musique στο Παρίσι. Απεφοίτησε με το ανώτατο δίπλωμα, με ιδιαίτερη διάκριση, σε ηλικία 17 ετών. Συνέχισε στο "Washington University" (ΗΠΑ) όπου πήρε Master.

Βραβεύθηκε σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς.

Έχει δώσει συναυλίες σε πόλεις των ΗΠΑ, Ευρώπης, Άπω Ανατολής, Σοβιετικής Ένωσης. Έχει παίξει σε διεθνή φεστιβάλ και συνεργάσθηκε με διεθνούς φήμης μαέστρους και σολίστ. Συνέπραξε ως σολίστ με τις ορχήστρες ΚΟΑ, ΚΟΘ, «Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα» της ΕΡΤ, «Καμεράτα», «Χρωμάτων», «Σολίστ της Πάτρας», «Orchestre Colonne», Παρισιού, Συμφωνικές Κωνσταντινουπόλεως, Σεούλ, Μπουσάν (Ν. Κορέας), Ραδιοφωνίας της Μόσχας κ.ά. Πολλές συναυλίες της έχουν μεταδοθεί απευθείας.

Παρά την εξειδίκευση της στην γαλλική μουσική, η κυριαρχία της στο πιάνο εκτείνεται σε ευρύτατο ρεπερτόριο. Πολλοί συνθέτες τής έχουν αφιερώσει έργα, τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Έχει συνεργασθεί με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Έχει διδάξει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διδάσκει στο Ωδείον Αθηνών, στο Ωδείον Ν. Σκαλκώτας και στην «École Normale de Musique de Paris».

Συχνά είναι μέλος κριτικής επιτροπής διεθνών διαγωνισμών πιάνου ανά τον κόσμο.

Από την Ένωσιν Κριτικών τής απενεμήθη το βραβείο δίσκου.

Είναι πρόεδρος του Συλλόγου «Ε.Ρ.Τ.Α. Hellas (European Piano Teachers Association).

Από το 2016, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες