Offe Claus
Κουζέλης Γεράσιμος
Δουζίνας Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
15/09/2017
Διάρκεια
68:11
Εκδήλωση
Κύκλος "Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία"
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Birkbeck Institute for the Humanities
Κατηγορία
Πολιτική, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
ιδεολογία, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική κρίση, ευρωσκεπτικισμός
Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η επιτυχημένη σειρά διαλέξεων του Μegaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, ιδρυτή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Ο φετινός κύκλος εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με την ομιλία «Τρεις διαιρέσεις της Ευρώπης: Ταυτότητες, οικονομία και η αποτυχία του πολιτικού Λόγου» του Claus Offe [Κλάους Όφε], ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Hertie του Βερολίνου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Eπιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Τρεις διαιρέσεις της Ευρώπης: Ταυτότητες, οικονομία και η αποτυχία του πολιτικού Λόγου»
Κάθε ιδεολογία έρχεται κάποια στιγμή αντιμέτωπη με μια στιγμή αλήθειας όταν εκτίθενται οι εσφαλμένες αντιλήψεις της για την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Σε τέτοιες στιγμές ματαιώνονται οι ψευδείς υποσχέσεις και ελπίδες της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια τέτοια στιγμή αλήθειας. Οι υποσχέσεις που θεμελίωσαν το καθεστώς του ενιαίου νομίσματος διαψεύδονται και το όραμα για μια ενιαία και συνεκτική ενότητα κλονίζεται από τις διαιρέσεις της Ευρώπης: το κυρίαρχο κέντρο και η αδύναμη περιφέρεια, οι νικητές και οι ηττημένοι, οι υποστηρικτές της μεγαλύτερης ενοποίησης και οι ευρωσκεπτικιστές. Εστιάζοντας στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους και στον ρόλο της γερμανικής πολιτικής η διάλεξη σκιαγραφεί την «πραγματικότητα» του ευρωπαϊκού ρήγματος, του βαθμού μηδέν της πολιτικής και της υποταγής στην εξουσία.
Ο Claus Offe είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Hertie στο Βερολίνο. Στη μακρά ακαδημαϊκή πορεία του υπήρξε καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μπίλεφελντ (1975-1989), Βρέμης (1989-1995) και Χούμπολντ (1995-2005). Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε τίτλος επίτιμου καθηγητή από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Ήταν μαθητής του Jürgen Habermas και συνεχιστής της Σχολής της Φρανκφούρτης. Η έρευνά του εστιάζει σε ζητήματα θεωρίας της δημοκρατίας, μετάβασης, ευρωπαϊκής ενοποίησης, κράτους πρόνοιας και αγοράς εργασίας. Στην ελληνική γλώσσα έχει μεταφραστεί το έργο του Κοινωνία της εργασίας; (εκδ. Νήσος), ενώ άρθρα του συμπεριλαμβάνονται στους συλλογικούς τόμους Δημοκρατία ή καπιταλισμός: Η Ευρώπη σε κρίση (εκδ. Επίκεντρο) και Πολιτική οικολογία (εκδ. Βιβλιοπέλαγος). Σημαντικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και διεθνώς έχει προκαλέσει το πρόσφατο βιβλίο του Europe Entrapped (2015).
O Γεράσιμος Kουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε κοινωνιολογία, φιλοσοφία και πολιτική επιστήμη στα Πανεπιστήμια του Mάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά και συγγραφικά με την «κριτική θεωρία», την κοινωνιολογία της γνώσης, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, την επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, τις μορφές εξουσίας στις καθημερινές σχέσεις, τη φτώχεια και το ρατσισμό.
O Κώστας Δουζίνας είναι Καθηγητής Νομικής στο Κολλέγιο του Birkbeck του University of London. Έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Στρασβούργο, και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Middlesex, Lancaster, Prague, Αθηνών, Griffith και Nanjung. Είναι ιδρυτικό μέλος του Critical Legal Conference, της Νομικής Σχολής του Birkbeck, αλλά και του Ινστιτούτου για Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Birkbeck του οποίου είναι σήμερα Διευθυντής. Επίσης είναι αρχισυντάκτης του "Law and Critique" του διεθνούς περιοδικού για την Κριτική Νομική Σκέψη, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Birkbeck Law Press. Ο Κώστας Δουζίνας έχει γράψει εκτενώς πάνω στη νομική και πολιτική φιλοσοφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αισθητική, τη λογοτεχνία, την τέχνη και την κριτική θεωρία. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τα εξής: Postmodern Jurisprudence, Justice Miscarried, Law and Psychoanalysis, The End of Human Rights, Law and the Image, Critical Jurisprudence, Nomos and Aesthetics, Human Rights and Empire, Adieu Derrida, The Idea of Communism (επιμέλεια μαζί με τον Slavoj Zizek). Τα έργα του New Critical Legal Studies, The Philosophy of Human Rights and his Left and Rights κυκλοφόρησαν το 2012. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες και 4 από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Μεταφράσεις των έργων του Human Rights and Empire και The Idea of Communism κυκλοφόρησαν το 2011 και το 2012 από τις Εκδόσεις Νήσος.