Φρέγκογλου Ευδόκιμος
Διαμαντόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/09/2015
Διάρκεια
00:15:36
Εκδήλωση
Η΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα"
Χώρος
Ξενοδοχείο "Γαλήνη" (Καμένα Βούρλα) - Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
αρχαιολογία, αρχαιολογική κοινότητα, αρχαία θέατρα, τοπικές κοινωνίες, κοινωνία των πολιτών, αρχαιολογική έρευνα, αναστήλωση αρχαίων μνημείων, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της Η’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα».
Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει και να υποκινήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.
Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη. Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Στο επίκεντρο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος τέθηκε «η στρατηγική για τον ψηφιακό πολιτισμό» και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων.
Το παραπάνω θέμα προσπάθησαν να διαφωτίσουν το πρωί της Κυριακής με τις εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης, Ομότιμοι καθηγητές αρχαιολογίας, με θέμα «Ψηφιακό ημερολόγιο ανασκαφής», Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ. Αρχιτέκτων - Μηχανικός, αναστηλωτής στο θέατρο Διονύσου Αθήνας, με θέμα «Νέες τεχνολογίες στην αναστήλωση των μνημείων», Κώστας Κωνσταντινίδης, «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό», Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ, «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Πέτρος Κατσούδας, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, «Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα video ο Κώστας Νέδας, Δρ. τοπογράφος-μηχανικός.
Την Κυριακή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρευρέθηκαν ο κος Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου.
ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ-ΝΙΚΩΝ ΦΡΕΓΚΟΓΛΟΥ
3D Generalist
Γέννηση: 5 Ιουνίου 1987
Εκπαίδευση
2011-2012
Master of Arts in 3D Design for Virtual Environments
Glasgow Caledonian University, Γλασκώβη, Σκωτία
2005-2009
Πτυχίο Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, Λέσβος
2002-2005
Απολυτήριο Λυκείου
1ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας
Εργασιακή Εμπειρία
Γενάρης 2015 – Σήμερα
Μη κερδοσκοπικό σωματείο "Διάζωμα"
Δημιουργικό τμήμα - Υπεύθυνος Πολυμεσικών εφαρμογών / Δημόσιες Σχέσεις
Γενάρης 2014 - Γενάρης 2015
Εταιρία οργάνωσης και παραγωγής εκδηλώσεων APG Δημιουργικό τμήμα - Δημιουργία 3D Μακετών / Παραγωγή Βίντεο / Event Planning
Μάρτης 2014 - Σεπτέμβρης 2014
Παροχή υπηρεσιών για το σωματείο "Διάζωμα" και για
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Project: Δημιουργία διαδραστικής εφαρμογής που βασίζεται στη σύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία.
Μάιος 2013 - Δεκέμβρης 2013
διάγραμμα Π.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε Τμήμα Μάρκετινγκ - Δημιουργία της εταιρικής ιστοσελίδας / Βελτιστοποίηση εταιρικού προφίλ στα Social Media.
Φλεβάρης 2013 - Μάιος 2013
Παροχή υπηρεσιών για το σωματείο "Διάζωμα"
Project: Τρισδιάστατη αναπαράσταση, σε μορφή οπτικοακουστικού υλικού, του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου
Μάρτιος 2011 - Ιούνιος 2011
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας -Project: tρισδιάστατη αναπαράσταση του ναού των Αγίων
Θεοδώρων στην πόλη του Μυστρά. Στα πλαίσια του Γ' Διεθνούς
Συνεδρίου Φιλοσοφίας.
Διδακτική-Εκπαιδευτική εμπειρία
Φλεβάρης 2014 - Ιούνιος 2014
ΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ Καθηγητής Πληροφορικής Μαθήματα Επεξεργασίας εικόνας & Επεξεργασίας Βίντεο
Ο Δρ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από το 1965 έως το 1967 συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Τομπάζη και συμμετείχε σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεταξύ 1971 και 1976 εργάστηκε για τα πρώτα κτίρια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Από το 1973-1992, σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες, εργάστηκε για την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων και την ενίσχυση των ανοικτών δημόσιων χώρων. Ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε τους πεζόδρομους γύρω από την Ακρόπολη (Δ Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου), από το 1998 έως το 2001. Έχει αποσπάσει βραβεία για πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με πιο σημαντικό το πρώτο βραβείο για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 1976. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για πολλούς Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.