Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2023

Βογιατζής Παναγιώτης, Χριστόπουλος Δημήτρης, Ξένου Λαμπρινή, Τζεβελέκος Βασίλης, Καραμπατζός Αντώνης, Πλακοκέφαλος Ηλίας, Θεοδόσης Γιώργος, Ροζάκης Χρήστος

30 Οκτωβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 16

Εμπνεόμενοι από την Γαλλική σχετική παράδοση (<Journée d'étude Paul Tavernier>), αναλήφθηκε από τους Ν. Αλιβιζάτο, Ν. Διαμαντούρο, Γ. Κτιστάκι και Μ. Τσίρλη η πρωτοβουλία για την διοργάνωση -ετησίως- στην Αθήνα της "Ημερίδας Χρήστου Ροζάκη", προς τιμήν του τ. Αντιπροέδρου του ΕΔΔΑ και ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ.

Ανάλογη πρωτοβουλία έχει ήδη αναληφθεί στην Βόρεια Ελλάδα και την 20η Μαΐου τ.ε. διεξήχθη, πράγματι, στην Θεσσαλονίκη η πρώτη "Ημερίδα Δημητρίου Ευρυγένη" (πρώτου μεταπολιτευτικού Δικαστή στο ΕΔΔΑ), με συνδιοργανωτές την Νομική ΑΠΘ, την Νομική ΔΠΘ και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Αντικείμενο της "Ημερίδας Χρήστου Ροζάκη" είναι (α) οι σημαντικότερες εξελίξεις της νομολογίας του ΕΔΔΑ και (β) οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο έτος (2023). Ομιλητές στην Ημερίδα θα είναι νέοι Έλληνες νομικοί (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και, απαραιτήτως, ένας τουλάχιστον ξένος ομιλητής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ:
Γιάννης Κτιστάκις, Δικαστής του ΕΔΔΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΝΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Συντονιστής: Ομ. Καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Η συμμετοχή του Χρήστου Ροζάκη στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ:
Marko Bosnjak, Πρόεδρος του ΕΔΔΑ (στην Αγγλική)
Η νομολογία του ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή:
Peggy Ducoulombier, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (στην Αγγλική)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ» ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ
Συντονιστής: Ομ. Καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, μέλος της Επιτροπής της Βενετίας
Τα πρώτα χρόνια: η διάπλαση της «Ελληνικής νομολογίας» επί θητείας του Χρήστου Ροζάκη:
Μαριαλένα Τσίρλη, Γραμματέας του ΕΔΔΑ
Η Ελλάδα στο Στρασβούργο σήμερα:
Γιάννης Κτιστάκις, Δικαστής του ΕΔΔΑ

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2023
Συντονιστής: Επικ. Καθηγητής Γιώργος Θεοδόσης, μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ad hoc Δικαστής του ΕΔΔΑ

Α. Οι προσφυγές που απορρίφθηκαν
Πρόσβαση σε λογαριασμό βοήθειας ασθενούς - Απόφαση ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ (6.6.2023)
Παναγιώτης Βογιατζής, Δ.Ν., Εισηγητής του ΔΕΕ
Κατάχρηση δικαιώματος - Απόφαση ΛΕΝΗΣ (27.6.2023)
Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
Θετικές υποχρεώσεις στην επικοινωνία γονέα-τέκνου - Αποφάσεις Ι.Σ. (23.5.2023) και ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (10.10.2023)
Λαμπρινή Ξένου, Λέκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil

Β. Οι προσφυγές που έγιναν δεκτές
Υποχρέωση αποτελεσματικής έρευνας σε καταγγελία βίαιης εξαφάνισης - Απόφαση Β.Υ. (26.1.2023)
Βασίλης Τζεβελέκος, Αναπ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Λίβερπουλ, Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων
Αναιτιολόγητη απόρριψη αιτήματος για προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ - Απόφαση ΓΕΩΡΓΙΟΥ (14.3.2023)
Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Προσωπικά δεδομένα υπόδικων - Απόφαση ΜΑΡΓΑΡΗ (20.6.2023)
Ηλίας Πλακοκέφαλος, Επικ. Καθηγητής Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ

Βογιατζής Παναγιώτης Δ.Ν. - Εισηγητής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Χριστόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτειολογίας & Πρόεδρος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα με καταγωγή από την Πελασγία Φθιώτιδος. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και έχουν τρία παιδιά: τον Γιώργο (2000), την Κατερίνα (2002) και τη Μάγια (2006). Με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και θεωρίας του δικαίου στην Ελλάδα (Κομοτηνή), τη Γαλλία (Στρασβούργο, Αμιένη) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες) απέκτησε, από το 1992 ως το 1999, εργασιακή εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία και Βοσνία–Ερζεγοβίνη ως διευθύνων περιφερειακού γραφείου στο Brcko. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη (1999-2003) και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000-2002).

Η συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίστηκε με την ιδιότητα του συντονιστή του Προγράμματος «Ευνομία» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο τη στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ομόλογους θεσμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (2000-2009). Από το 2009 ως το 2011, διευθύνων ευρωπαϊκού consortium διδυμοποίησης του Έλληνα, του Ολλανδού και του Σλοβένου Συνήγορο υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νεοπαγή Σέρβο ομόλογο θεσμό.

Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε λέκτορας το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2008 με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Πολιτική: Ευρώπη-Μειονότητες». Το 2012 εξελέγη στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και το 2018 έγινε τακτικός καθηγητής. Διδάσκει «Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή θεωρία του κράτους και του δικαίου» στους φοιτητές β’ εξαμήνου και ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής στο προπτυχιακό: «Μειονότητες στην Ευρώπη», «Ιδιότητα του πολίτη και μετανάστευση» και «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία». Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει από το 2006 το μάθημα «Μειονότητες στη νεωτερικότητα». Σε προγενέστερη περίοδο, το μάθημα είχε διδαχθεί για τρία χρόνια και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ξαναδιδάσκεται το 2012 και 13. Παράλληλα, έχει διδάξει ως επισκέπτης σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα εκτός Ελλάδας, όπως στο Πανεπιστήμιο του Essex (Η.Β.), του Βοσπόρου (Τουρκία), Αμιένης (Γαλλία), Columbia (U.S.A), Javaskyla (Φινλανδία). Το χειμερινό εξάμηνο του 2009-2010 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του άδειας δίδαξε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (Σερβία).

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος της Ένωσης οποίας είναι από το 1996. Η Ένωση είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο των δικαιωμάτων στην Ελλάδα και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

To 2013 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως το 2016. Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της FIDH ως τον Οκτώβριο του 2019. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας του απένημε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου της.

Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων, του πρώτου think tank που ασχολήθηκε με τα μειονοτικά στην Ελλάδα, και υπεύθυνος, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ, στις εκδόσεις Κριτική (1998-2008) και Βιβλιόραμα (2009-2017).

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1996 -), της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Θέσεις (1998 -), της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (2003-) της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004-2005 και 2008-2010), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Περιφέρειας Ανατολική Αττικής (2011-) και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αριστόβουλου Μάνεση (2002 -).

Γλώσσες εργασίας τα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στον μεγάλο ελεύθερο χρόνο που προσπαθεί να έχει, σχετίζονται με τα ταξίδια, την πολιτική και τη μουσική.

Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα δικαιωμάτων, μειονοτήτων, μεταναστών, ιδιότητας του πολίτη. Μονογραφίες και αρθρογραφία του κυκλοφορούν ή και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Προσωπικός ιστότοπος του Δημήτρη Χριστόπουλου

Ξένου Λαμπρινή Λέκτορας, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil
Τζεβελέκος Βασίλης Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή Λίβερπουλ

Ο Βασίλης Τζεβελέκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Λίβερπουλ. Είναι Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Καραμπατζός Αντώνης Καθηγητής Αστικού Δικαίου, ΕΚΠΑ

Ο Αντώνης Καραμπατζός είναι Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της εν λόγω Σχολής, ενώ εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Tübingen, LL.M. & Dr. iur., με «summa cum laude») και το Ηνωμένο Βασίλειο (post-doc).

Ιστολόγιο του Αντώνη Καραμπατζού

Πλακοκέφαλος Ηλίας Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Θεοδόσης Γιώργος Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΔΠΘ

Ο Γιώργος Θεοδόσης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ad hoc Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ροζάκης Χρήστος Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο Χρήστος Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Ιλινόις και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης. Διετέλεσε υφηγητής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης, στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου, της Λευκωσίας κ.α. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της. Έχει επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην περίοδο 1996-97 υπηρέτησε υφυπουργός Εξωτερικών. Από το 1987 είναι μέλος αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και από το 1998 δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θράκης. Έχει επίσης παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συγγραφικό έργο του αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη διεθνή πολιτική και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες

Ειδικές μονάδες στη Νευρολογία και Παιδονευρολογία - Η ως τώρα εμπειρία 01:36:30

Οκτ 12, 2024

Ειδικές μονάδες στη Νευρολογία και Παιδονευρολογία - Η ως τώρα εμπειρία

Καραμπέκιου Ειρήνη Τσιβγούλης Γεώργιος Θεοδώρου Αικατερίνη Τζιαγκίδου Νικολέττα Γερασοπούλου Βασιλική Σπανού Μαρία Τσιριγώτη Σταυρούλα Κίτσος Δημήτριος Τηλιακού Ελένη Μπαλλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική

Πολιτικές και θεσμοί προσαρμογής του κλάδου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή 95:17

Ιουλ 09, 2013

Πολιτικές και θεσμοί προσαρμογής του κλάδου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή

Αγγελόπουλος Αλέξανδρος Βερνίκος Γεώργιος Κοκκώσης Χάρης Παραβάντης Ιωάννης Σπιλάνης Ιωάννης Σταματόπουλος Χάρης Τσάρτας Πάρις Ζαχαράτος Γεράσιμος

Γλώσσα: Ελληνική

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος 02:43:33

Απρ 28, 2015

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Bervillé André Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη Angles Stéphane Ζερεφός Χρήστος Καραμάνος Ανδρέας Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος Τριχοπούλου Αντωνία Μαμαλάκης Ηλίας Βασιλόπουλος Περικλής Gruszow Sylvie

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική