Bohnet Henri
Heusgen Christoph
Τσούκαλης Λουκάς
Τέλλογλου Τάσος
Γλώσσα
Αγγλική, με ταυτόχρονη ελληνική διερμηνεία
Ημερομηνία
03/03/2022
Διάρκεια
01:10:08
Εκδήλωση
Διαδικτυακή συζήτηση: "War in Ukraine: Security Challenges for Europe and the World"
Χώρος
Διαδικτυακές Συζητήσεις
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Ουκρανία, πόλεμος, Ανατολική Ευρώπη, ρωσική εισβολή
Η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Προκλήσεις Ασφαλείας για την Ευρώπη και τον Κόσμο»
Η εξελισσόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη κατέληξε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, με επίκεντρο την ενέργεια και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Στη συζήτηση αυτή ο έμπειρος διπλωμάτης και νυν Πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Christoph Heusgen συζητά με με τον Καθ. Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, για τις προκλήσεις για τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετισμοί από τον Henri Bohnet, Διευθυντή της Αντιπροσωπείας Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη συζήτηση συντονίζει ο Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος στην Καθημερινή.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook
Ο Henri Bohnet ανέλαβε τη διεύθυνση της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρξε Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμμάτων Εσωτερικού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Ιδρύματος. Έχει διατελέσει Διευθυντής των Γραφείων Σερβίας/Μαυροβουνίου και πΓΔΜ ενώ έχει θητεύσει και στο Γραφείο της Μόσχας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Σλαβικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Κιέλου, Ρίγας και Αγίας Πετρούπολης, ενώ ομιλεί πέραν της Γερμανικής, την Αγγλική, τη Ρωσική και τη Σερβική.
Ο Christoph Heusgen (γενν. 1955) είναι Γερμανός διπλωμάτης που υπηρετεί ως πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου από το 2022. Ο Heusgen υπηρέτησε ως Γερμανός πρέσβης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2017 έως το 2021. Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στη Γερμανική Καγκελαρία από το 2005 έως το 2017 και χαρακτηρίστηκε ως ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Άνγκελα Μέρκελ με τη μεγαλύτερη επιρροή. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Γερμανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Heusgen υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2019 και ανέλαβε ξανά την προεδρία τον Ιούλιο του 2020, με τη θητεία του να λήγει τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.