Γραβάνης Αχιλλέας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/11/2020
Διάρκεια
01:08:54
Εκδήλωση
Σειρά διαλέξεων 2020-2021 "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας"
Χώρος
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσες διδασκαλίας ΙΦΕ
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Ιατρική
Ετικέτες
βιολογικές επιστήμες, υπολογιστικές επιστήμες, θεραπεία, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, λοίμωξη, Δημόσια Υγεία, εμβόλιο, φάρμακα
Η διάλεξη με τίτλο "Η συνέργεια βιολογικών και υπολογιστικών επιστημών στην θεραπευτική της νόσου COVID-19" του Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του κύκλου "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας", και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των μέτρων για το περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Ακολουθεί η σύνοψη της ομιλίας:
Η διεπιστημονική εφαρμογή Βιολογικών και υπολογιστικών επιστημών στην φαρμακολογία του κορωνοϊού
Η πανδημία κινητοποίησε την παγκόσμια επιστήμη για την ταχεία εύρεση μεθόδων προστασίας και θεραπείας της λοίμωξης. Η τεράστια πρόκληση για την δημόσια υγεία οδήγησε στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη εμβολίων και αντιικών φαρμάκων. Η γενετική μηχανική στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που βασίζονται στο DNA και στο RNA ιικών πρωτεϊνών (κυρίως της πρωτεΐνης ακίδας που συνδέει τον κορωνοϊό στα κύτταρα του ξενιστή), η in silico μοντελοποίηση των κρυσταλλικών δομών των βασικών ενζύμων του ιού (πρωτεάση και πολυμεράση) που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό του στον ξενιστή για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υπολογιστικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση επιτάχυναν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εντός μόλις 8 μηνών θεραπευτικών μέσων κατά του κορωνοϊού που σήμερα βρίσκονται σε φάση κλινικής αξιολόγησης. Η ανάπτυξη αλγορίθμων για την ανάλυση κλινικών και γενετικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και φορέων της λοίμωξης (big data, deep data analysis) προσέφεραν ταχύτατα πολλές γνώσεις για την συμπεριφορά του ιού στον οργανισμό του ξενιστή και τον σχεδιασμό θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Το πάντρεμα των βιολογικών και υπολογιστικών επιστημών οδήγησε σε μια άνευ προηγούμενου συσσώρευση γνώσεων που αυξάνουν τις ελπίδες ανεύρεσης εμβολίων και αντιικών φαρμάκων (κυριως μονοκλωνικών αντισωμάτων) μέσα στον επόμενο χρόνο.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση απηύθυναν ερωτήσεις στον ομιλητή. Την ηχογράφηση αυτής της συζήτησης μπορείτε να την ακούσετε εδώ.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Επίσης, διετέλεσε εκλεγμένο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστήμιου Northeastern της Βοστώνης. Συνιδρυτής της spinoff εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και Συνεργαζόμενος Κύριος Ερευνητής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Παν/μιου Harvard. Έχει δημοσιεύσει 146 ερευνητικές εργασίες στο Pubmed (h-index: 48). Η ερευνητική του ομάδα αναπτύσσει συνθετικές ενώσεις, αγωνιστές των υποδοχέων των Νευροτροφινων, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικες ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η ομάδα του επικεντρώνεται σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωματων που φιλοξενούν νευρικά βλαστικά κύτταρα (brain one-a-chip) για την ανάπτυξη νευροεμφυτευματων για την θεραπευτική βλαβών του νωτιαίου μυελού και νευροοαισθητήρων για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της νευροεκφυλισης και του εγκεφαλικού τραύματος.