Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Vitruvius Computatus: Σημειώσεις στην ερμηνεία των έξι αρχών αρχιτεκτονικής σύνθεσης του Βιτρούβιου υπό το πρίσμα συγχρόνων θεωριών ψηφιακού σχεδιασμού

Οικονόμου Αθανάσιος

14 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:29:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1036
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ασυμπτωτική σχέση των τριών βιτρουβιανών προϋποθέσεων της Αρχιτεκτονικής Utilitas, Firmitas, Venustas (χρησιμότητα, στερεότητα, χάρις) και των έξι αρχών σχεδιασμού ordinatio, dispositio, eurythmia, symmetria, decor, distributio (τάξις, διάθεσις, ευρυθμία, συμμετρία, πρέπον, οικονομία) παραμένει ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα θεμελιακά ζητήματα της Θεωρίας Αρχιτεκτονικής από την εποχή των βιτρουβιανών εκδόσεων κ.ε. Το αίνιγμα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της περίπλοκης ή ασαφούς φύσης των έξι αρχών. Η παρούσα προσέγγιση διαπραγματεύεται την πρόταση οργάνωσης των έξι αρχών σε τρεις δυάδες (Watzinger, 1909; Pollitt, 1974, Jones, 2000), και την επεκτείνει σημαντικά συσχετίζοντάς την με βασικές ιδέες της τρέχουσας πραγμάτευσης του υπολογιστικού σχεδιασμού. Επιπλέον προτείνεται, ότι η ως άνω τριμερής οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων αλγεβρικών συστημάτων, κανόνων σχεδιασμού και κανόνων αξιολόγησης, αποσαφηνίζει τη φύση των έξι αρχών, συσχετίζει τις έξι βιτρουβιανές αρχές σχεδιασμού με τις τρεις βιτρουβιανές προϋποθέσεις, και κυρίως προτείνει μία γραμμή αρχιτεκτονικής σκέψης που μπορεί να παραμείνει χρήσιμη πέρα από τις εκάστοτε συμβάσεις στον ορισμό της λειτουργίας, της τεχνολογίας και της αισθητικής της αρχιτεκτονικής.

Οικονόμου Αθανάσιος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Georgia Institute of Technology

Ο Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου (Athanassios Economou), Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, με τίτλο M.Arch του USC, και PhD in Architecture του UCLA., είναι καθηγητής στο School of Architecture, College of Design, Georgia Institute of Technology. Ερευνά και διδάσκει θέματα Γραμματικής Σχημάτων, Υπολογιστικό Σχεδιασμό, Παραμετρικό Σχεδιασμό, Γλώσσες Φορμαλισμού στην αρχιτεκτονική και Θεωρία Σχεδιασμού, με πλέον των σαράντα δημοσιεύσεων σε αυτά τα θέματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Υπολογισμών Σχημάτων, μια ομάδα που διερευνά την οπτική φύση των σχημάτων και την εφαρμογή τους σε τεχνολογίες λογισμικού, με σκοπό μια νέα εμβάθυνση στο βλέπειν και το πράττειν. Μελέτες του εργαστηρίου στο Georgia Tech έχουν βραβευθεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει προσκληθεί για διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε πλείστα πανεπιστήμια (MIT, Harvard, TU Vienna, U. Michigan, UCLA κ.α.).

Σχετικές ομιλίες